Změny právní úpravy registru vozidel

27. října 2017

Majitelé vozidel, kteří při prodeji svého vozidla dosud zažívali bezmoc kvůli neférovému jednání kupujících, si mohou konečně oddychnout. V červnu došlo totiž ke změně právní úpravy registru vozidel. Zásadní změnou je možnost provést změnu vlastníka vozidla v registru vozidel i bez součinnosti nového majitele.

Při prodeji či nákupu staršího vozidla bývá běžnou praxí, že dá prodávající plnou moc kupujícímu, aby si na sebe mohl nový vůz přepsat. Jedná se o určitý akt důvěry, který většinou vychází. Najde se ovšem také celá řada „chytráků“, kteří přislíbí, že převod vozidla v registru vozidel zajistí, a nakonec ho nezrealizují. To může způsobit prodávajícímu celou řadu nepříjemností. Jednou z nich je situace, kdy původní vlastník vozidla dostává obsílky ohledně přestupků, které s vozidlem páchá jeho nový vlastník. Bohužel dosáhnout změny údajů v registru vozidel bez součinnosti nového vlastníka bylo prakticky nemožné.

Od června je účinná novela zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, která zavádí postup při nesoučinnosti nového (ale i původního) majitele vozu. Zápis změny v registru vozidel provede nově příslušný úřad i pouze na základě žádosti jednoho z nich. Druhou stranu pak úřad automaticky uvědomí, že byla tato žádost podána.

Aby mohla být změna vlastníka v registru vozidel bez problémů provedena, musí být doložen:

  • doklad o  změně vlastnických práv k předmětnému vozidlu (např. kupní smlouva),
  • protokol o evidenční kontrole,
  • platnou zelenou kartu,
  • musí být uhrazen správní poplatek,
  • musí být uhrazen  „ekopoplatek“ (to pouze v případě, že mu vozidlo podléhá).

Jaké další důležité změny novela zákona přináší?

Některé úkony, které se týkají registru vozidel, lze nově provádět na kterémkoli úřadě obce s rozšířenou působností bez ohledu na trvalé bydliště nebo sídlo firmy. Jedná se o již zmíněný převod vozidla, ale také například registraci nového či dovezeného vozidla.

Další novinkou je pak prodloužení platnosti protokolu o evidenční kontrole ze 14 na 30 dnů.

Došlo také ke změnám právní úpravy ohledně přidělení zvláštní registrační značky s omezenou platností pro vývoz do jiného státu na vozidlo, které má schválenou technickou způsobilost a není zapsáno v registru vozidel. Zároveň se zavádí možnost převodu doposud běžného vozidla zapsaného v registru silničních vozidel do registru historických vozidel, a to při splnění předepsaných podmínek.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 3 dny

Jak nizozemský radar rozdával pokuty na potkání

Jak nizozemský radar rozdával pokuty na potkání

Jak moc věříte moderním technologiím? Pan Bořek, majitel velké autobusové společnosti se pěkně spálil. A to hned několikrát po sobě. Ještě že měl na své straně ostřílené advokáty, kteří věděli nejen, jak prokázat nedostatky radaru, ale také jak se domluvit s nekompromisními úředníky.

Celý článek
Před týdnem

Lapálie se sedačkou

Lapálie se sedačkou

Máte štěstí na poctivé prodejce? Někteří udělají vše, co vám na očích vidí, jiným jde jenom o zisk. A co teprve, když přijde na reklamaci. Jednu špatnou zkušenost má i paní Andrea, která chtěla vrátit peníze za poškozený kus nábytku.

Celý článek
Před 2 týdny

Co exekutor schvátí, někdy i vrátí

Co exekutor schvátí, někdy i vrátí

S exekutory si není radno zahrávat. Své o tom ví také pan Ondřej, který se do jejich spárů dostal zcela nevinně. Ještě že měl po svém boku advokáty z D.A.S. Podívejte se, jak postupovat, když vám vymahači majetku neoprávněně zabaví vaše osobní věci.

Celý článek