Těžká noha se řidičům v zahraničí prodraží

12. července 2017

Není žádným překvapením, že v zahraničí se i obyčejná pokuta za rychlost může vyšplhat na stovky EUR. Český řidič už nemůže v cizině spoléhat na to, že díky zahraniční – tedy české – SPZ se místní úřady nebudou namáhat dalším šetřením a případ odloží. Pokud zahraniční vozidlo při přestupku zachytí silniční kamera, velice pravděpodobně bude v rámci evropského systému spolupráce EUCARIS podle SPZ dohledán vlastník vozidla.

Toto aktuálně platí zejména pro Německo, Rakousko, Itálii, Maďarsko, Francii, Belgii anebo Portugalsko – z těchto států může vlastníku vozidla přijít dopis informující o tom, že vozidlo bylo zachyceno při překročení rychlosti.

V dopisu je přestupek zpravidla jasně specifikován, je uvedeno datum a čas, přílohou může být i fotografie z kamerového systému, ze které je patrná podoba řidiče. Jelikož příslušné zahraniční úřady zasílají dopisy i v českém jazyce, neuspěje námitka, že pokuta nebyla uhrazena, protože dopisu adresát nerozuměl.

Právní předpisy upravující přestupkové právo se v jednotlivých členských státech EU liší, nelze tedy dát jednoznačné doporučení, jakou taktiku zvolit a jak na tyto informační dopisy reagovat. Vhodný postup je vždy dobré konzultovat s právníkem, který dokáže posoudit, jaké v konkrétní zemi hrozí riziko a například zda existuje šance na promlčení přestupku. Bude-li provozovatel vozidla výzvu k označení řidiče anebo uloženou pokutu bez porady s odborníkem ignorovat a nepodnikne potřebné právní kroky, vystavuje se riziku, že v případě policejní kontroly bude jeho vozidlo zastaveno a pokutu bude muset uhradit na místě. Kamera navíc dokáže odhalit kromě rychlosti i další přestupky, například telefonování za jízdy, nepřipoutání se nebo nedodržení bezpečného odstupu.

Co je to EUCARIS?

EUCARIS je platforma sloužící ke komunikaci členských států EU a výměně informací z národních registrů vozidel. Systém tak umožňuje přeshraniční výměnu informací o vybraných dopravních deliktech v oblasti bezpečnosti silničního provozu, které byly spáchány s vozidlem registrovaným v jiném členském státě, než je členský stát, v němž k deliktu došlo. V praxi to znamená, že pokud se řidič vozidla s českou SPZ dopustí v zahraničí dopravního deliktu a je přitom zachycen dopravní kamerou, zahraniční správní orgán požádá v rámci systému EUCARIS o sdělení vlastníka vozidla. Česká strana informaci zpravidla poskytne a vlastník vozidla následně obdrží dopis, kterým je vyrozuměn o podezření ze spáchání přestupku. Jedná se především o překročení maximální povolené rychlosti, nezastavení na červenou, použití zakázaného jízdního pruhu, nedovolené použití mobilního telefonu za jízdy. Členské státy si od systému slibují usnadnění vymáhání sankcí.

O tom, že spolupráce evropských států funguje, se na vlastní peněženku přesvědčila řada řidičů. Těžká noha se řidičům v zahraničí zkrátka prodraží.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Dneska

Rakouská dálniční známka není všemohoucí

Rakouská dálniční známka není všemohoucí

Jezdíte často přes Rakousko? Koupě dálniční známky ještě nemusí znamenat, že máte vše pod kontrolou a můžete bezstarostně cestovat. Rakouský úřad ASFiNAG je neúprosný, o čemž se přesvědčil i pan Honza.

Celý článek
Před týdnem

Co dělat, když vám soused zabarikáduje příjezdovou cestu

Co dělat, když vám soused zabarikáduje příjezdovou cestu

Sousedy a rodinu si bohužel nevybíráme. A že takové spory většinou nemají hladký průběh, může potvrdit i paní Katka, která narazila na opravdu zahořklého obyvatele vedlejšího domu. Situace se vyhrotila natolik, že musela zavolat na pomoc advokáty z D.A.S.

Celý článek
Před 2 týdny

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Máte doma čtyřnohého parťáka? Pak jste určitě slyšeli o možnosti pojištění pro zvířata. Jedné takové nabídky využila i paní Anička. Když to potřebovala nejvíce, pojišťovna se k ní otočila zády. Advokáti D.A.S. ji ale ve štychu nenechali.

Celý článek