V právním sporu se už ocitl každý třetí Čech, muži častěji než ženy

12. června 2019

Češi se mimo rodinných sporů soudí především ve věcech zaměstnání, bydlení a soused-ských vztahů či vozidel. Výrazně častěji se v právním sporu ocitají muži (38 %) než ženy (28 %). Muži se také oproti ženám více než 4x častěji pouštějí do stížnosti po neuznané rekla-maci. Ženy zato daleko častěji řeší dědické řízení (34 % z nich). To a mnohé další vyplývá z průzkumu D.A.S. pojišťovny právní ochrany, který provedla agentura IPSOS na vzorku tisíce respondentů.

Podle výzkumu Češi nejčastěji řeší své právní spory za pomoci právníka (57 %). Z těch, kteří se dosud do žádného takového sporu nedostali, by právní pomoc vyhledala více než polovina. Tře-tina by pak hledala odpověď na internetu. Co se pohlaví týče, právníka si při řešení právního spo-ru najímají častěji ženy (v 63 % případů, u mužů tak učinilo 52 %). V případě OSVČ se na právníka v minulosti obrátilo dokonce sedm z deseti respondentů.

Rozdíly ovšem nesledujeme pouze v případě právního zastupování, ale i ve věci samotných právních sporů. Příkladem jsou třeba rozdíly napříč kraji. Zatímco v Praze se do právního sporu dostalo 28 % dotazovaných, v Jihočeském kraji šlo až o 43 %. Podle generální ředitelky Pojišťov-ny právní ochrany D.A.S., Jitky Chizzoly, jsou lidé v právních sporech stále odvážnější: „Žijeme v právním státě a každý má právo, aby s ním bylo jednáno podle zákona. Česi se bránit nebojí a dokonce patří k těm nejaktivnějším v rámci Evropy, jak dokázal i náš mezinárodní výzkum. A to i přes to, že zde na rozdíl od zahraničí není příliš známá služba právní ochrany, která pomáhá do-dat pojištěným více odvahy a odhodlání, aby se do právního sporu pustili.” 

Nejčastější příčiny sporů

Do právních sporů se častěji dostávají lidé se základním vzděláním, celých 40 % respondentů. S rostoucím vzděláním pak úměrně klesá i počet osob v právním sporu – 32 % osob s dokončenou střední školou a 25 % vysokoškolsky vzdělaných. Nejčastějším důvodem pro právní spor jsou rodinné důvody či dědictví. Druhou nejčastější příčinou jsou pak u osob s dokončeným základním vzděláním spory kvůli úrazu (například vyplacení odškodného), u osob s dokončenou střední školou problémy v zaměstnání (například neoprávněná výpověď či dlužení mzdy) a u vy-sokoškolsky vzdělaných spory spojené s řízením vozidla (například způsobení nehody a obvinění z přestupku). 

 

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Dneska

Rakouská dálniční známka není všemohoucí

Rakouská dálniční známka není všemohoucí

Jezdíte často přes Rakousko? Koupě dálniční známky ještě nemusí znamenat, že máte vše pod kontrolou a můžete bezstarostně cestovat. Rakouský úřad ASFiNAG je neúprosný, o čemž se přesvědčil i pan Honza.

Celý článek
Před týdnem

Co dělat, když vám soused zabarikáduje příjezdovou cestu

Co dělat, když vám soused zabarikáduje příjezdovou cestu

Sousedy a rodinu si bohužel nevybíráme. A že takové spory většinou nemají hladký průběh, může potvrdit i paní Katka, která narazila na opravdu zahořklého obyvatele vedlejšího domu. Situace se vyhrotila natolik, že musela zavolat na pomoc advokáty z D.A.S.

Celý článek
Před 2 týdny

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Máte doma čtyřnohého parťáka? Pak jste určitě slyšeli o možnosti pojištění pro zvířata. Jedné takové nabídky využila i paní Anička. Když to potřebovala nejvíce, pojišťovna se k ní otočila zády. Advokáti D.A.S. ji ale ve štychu nenechali.

Celý článek