Co dělat, když vám nepořádek na silnici poškodí auto

3. července 2023

Vyrážíte s autem na silnice každý den? Pak jste možná nabyli dojem, že vás po tolika jízdách už nic nepřekvapí. My vám s tímto příběhem garantujeme opak. Protože to, co se stalo panu Michalovi, rozhodně není k vidění každý den.

Pan Michal je kamioňák, kterého z míry jen tak nic nevyvede. Jednoho usedl za volant jako obvykle a myslel si, že ho čeká normální den. V tom se ale spletl. Předjíždějící osobní auto přejelo na vozovce ležící kus hliníkového plechu, a ten se zapíchl do předního nárazníku nákladního vozidla pana Michala. Prvotní šok vystřídalo rozhořčení. Škoda na jeho milovaném kamionu se totiž vyčíslila na 22.786 Kč

Řidič osobního auta po tomto incidentu uháněl dál, jako by se nic nestalo, a nechal pana Michala napospas osudu. Ten se ale zachoval jako ukázkový řidič – bez váhání zavolal policii, ukázal jí škodu a předal videozáznam nehody z kamery umístěné na palubní desce. Doufal, že to bude dost informací na to, aby od pojišťovny dostal náhradu škodu. Jenže ani v tomto případě to nebylo tak jednoduché. Vzhledem k tomu, že policie našla více plechů na silnici, řidiče osobního auta za hlavního viníka neshledala. Své síly prý naopak soustředila na dopadení řidiče, kterému plechy patří.  

Pan Michal byl z celé situace značně nešťastný. Od pojišťovny totiž získal jen 10.000 Kč, zatímco policie odložila pátrání po podezřelém na později. Ani jedna věc zkrátka nevycházela podle plánu. Rozhodl se jít proto štěstí trošku naproti a zavolal právníkům D.A.S., zda by mu nepomohli.  

Právníci celou situaci řádně prozkoumali a uplatnili nárok pana Michala u pojišťovny řidiče osobního auta. Na rozdíl od policie byli přesvědčení, že pro svého klienta mohou získat za škodu vyvolanou zvláštní povahou provozu dopravních prostředků (§ 2927 občanského zákoníku). „Jedná se o případ objektivní odpovědnosti a provozovatel se nemůže zbavit povinnosti nahradit škodu, byla-li škoda způsobená okolnostmi v provozu – bez ohledu na jeho zavinění,“ argumentovali právníci. A jak se později ukázalo, jejich argumenty padly na úrodnou půdu.  

Pojišťovna neměla žádných námitek a pojistku panu Michalovi během několika dní vyplatila. A to v plné výši. „To je skvělá zpráva. Už jsem ani nedoufal, že bych náhradu škody dostal,“ radoval se kamioňák Michal. S D.A.S. se tak přesvědčil, že i zdánlivě beznadějná situace může mít řešení.  

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 3 dny

Co dělat, když vám soused zabarikáduje příjezdovou cestu

Co dělat, když vám soused zabarikáduje příjezdovou cestu

Sousedy a rodinu si bohužel nevybíráme. A že takové spory většinou nemají hladký průběh, může potvrdit i paní Katka, která narazila na opravdu zahořklého obyvatele vedlejšího domu. Situace se vyhrotila natolik, že musela zavolat na pomoc advokáty z D.A.S.

Celý článek
Před týdnem

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Máte doma čtyřnohého parťáka? Pak jste určitě slyšeli o možnosti pojištění pro zvířata. Jedné takové nabídky využila i paní Anička. Když to potřebovala nejvíce, pojišťovna se k ní otočila zády. Advokáti D.A.S. ji ale ve štychu nenechali.

Celý článek
Před 2 týdny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek