Nemůžu za to, že máte hloupé dítě

11. prosince 2018

Vánoce se blíží a s nimi i dárková horečka. Jasně, dárky dostáváme každý rád, ale jsou i takové, které dokážou pěkně zavařit. Jedním takovým byl i dárek, který paní Nikola dostala od své osmileté dcerky.

Když se dnes už osmiletá Lucinka před rokem dozvěděla, že dárky nenosí Ježíšek, chtěla si na Ježíška zahrát také a udělat mamince radost pěkným dárkem. Její volba daru ale byla lehce nešťastná – bohužel ji nenapadlo nic lepšího než odemknout svou kasičku, do které střádala drobné od chvíle, co začala chodit do školy, vybrala z kasičky skoro vše, co v ní bylo, a koupila mamince dárkový poukaz v hodnotě 1 000,- Kč do bižuterie. Paní Nikola měla samozřejmě radost, že se jí dcerka snažila udělat radost, ale svým dárkem jí nadělala nejednu vrásku. Lucinka si totiž měla spořit na něco úplně jiného než na bižuterii.

Jen co svátky skončily, vydala se paní Nikola s poukazem k prodejci, který ho malé Lucince prodal. Pokusila se mu vysvětlit, že o nákupu poukazu neměla nejmenší ponětí, a že nesouhlasí s tím, aby její dcera utratila své úspory za takhle drahou věc. Obchodník s bižuterií byl ale neoblomný a jen se na paní Nikolu utrhl, že to, že své dceři dostatečně nevysvětlila, jak s penězi zacházet, není vůbec jeho problém.

To paní Nikolu nemohlo odradit a obrátila se na nás s žádostí o pomoc. Kontaktovali jsme  prodejce módních doplňků s předžalobní výzvou, aby svůj postoj přehodnotil. Argumentovali jsme konkrétními ustanoveními občanského zákoníku, která nezletilé právě v obdobných situacích chrání před nerozumným a neuvážlivým jednáním. Zároveň jsme jej upozornili, že ani takovouto částku bychom neváhali pro svou klientku vymáhat soudní cestou. V zákoně totiž stojí, že nezletilý, který nenabyl plné svéprávnosti, je bez přítomnosti zákonného zástupce způsobilý pouze k takovému jednání, které je přiměřené jeho rozumové a volní vyspělosti. V opačném případě je právní jednání nezletilého platné pouze tehdy, je-li k němu dán prokazatelný souhlas odpovědné osoby. A jelikož paní Nikola s nákupem její dcery rozhodně nesouhlasila, neměl prodejce na výběr, než peníze proti vrácení poukazu bez dalších okolků vrátit.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 3 dny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek
Před týdnem

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Když se s dodavatelem domluvíte na fixní cenu za plyn, máte to za to, že to tak bude. Vždyť je to přece ve smlouvě, říkáte si. Takovou představu měl i pan Ladislav, který poctivě platil domluvené měsíční zálohy. Jenže v tom se spletl.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak nepřijít o body (a peníze)

Jak nepřijít o body (a peníze)

Kdo chce řidiče bít, hůl si vždy najde. Byla to pravda i v případě pana Filipa, který byl neprávem obviněný ze závažného přestupku. Ještě že měl po svém boku advokáty D.A.S., kteří se nemilosrdných úředníků nezalekli.

Celý článek