Spoluvlastník už Vás neobejde

23. března 2018

Může se stát, že lidé nenajdou vždycky společnou řeč. A pokud jde zrovna o společnou věc, mohou být dopady nemilé. Od Nového roku se novelou občanského zákoníku do českého práva vrací zákonné předkupní právo spoluvlastníků. Jak vypadá a jak funguje?

Spoluvlastníci movitých i nemovitých věcí měli zákonné předkupní právo k převáděnému podílu jiného spoluvlastníka až do konce roku 2013. „Nový“ občanský zákoník účinný od roku 2014 ale stojí na zásadě smluvní volnosti, a proto i převody spoluvlastnických podílů byly ponechány převážně na uvážení jednotlivých spoluvlastníků, kteří mohli takřka bez omezení nakládat se svým majetkem. Jednoduše řečeno – spoluvlastník se mohl rozhodnout, že svůj podíl převede, aniž by při tom musel brát ohledy na další spoluvlastníky.

Převody spoluvlastnického podílu byly v „novém“ občanském zákoníku omezeny pouze v případech, kdy bylo spoluvlastnictví založeno pořízením pro případ smrti či jinou právní skutečností, při které spoluvlastníci nemohli svá práva a povinnosti od počátku ovlivnit –  jako příklad můžeme uvést závěť. V takovém případě měli ostatní spoluvlastníci ze zákona předkupní právo k převáděnému spoluvlastnickému podílu jiného spoluvlastníka (i v případě bezúplatného převodu, např. darování). Toto předkupní právo ale bylo časově omezeno – k převodu muselo dojít během prvních 6 měsíců ode dne vzniku spoluvlastnictví. Toto předkupní právo se ale neuplatnilo, když spoluvlastník svůj podíl převáděl jinému ze spoluvlastníků nebo svému manželu, sourozenci či příbuznému v přímé linii (dítě, vnouče, rodič, prarodič atd.).

 

Od Nového roku jinak

Novela opět zavádí zákonné předkupní právo ke spoluvlastnickým podílům. Musíme zároveň ale doplnit, že novinka se týká pouze nemovitostí. Zároveň je zrušena půlroční doba, po kterou předkupní právo ve výše zmíněných případech spoluvlastníkům trvalo. Rozhodne-li se tak spoluvlastník nemovitosti po prvním lednu roku 2018 převést svůj podíl na někoho jiného (ať už za úplatu nebo ne), mají k tomuto podílu ostatní spoluvlastníci automaticky předkupní právo. Toto neplatí, když je podíl převáděn na osobu blízkou.

Pokud dojde k porušení tohoto zákonného předkupního práva, mohou se ostatní spoluvlastníci, domáhat vůči osobě, na kterou byl podíl převeden, aby jim tento podíl nabídla ke koupi za stejných podmínek, za jakých jej nabyla od původního spoluvlastníka. V případě, že tato osoba svou povinnost nesplní, je dokonce možné obrátit se na soud
A tak, pokud při prodeji pojištěné nemovitosti nastanou potíže, neváhejte se obrátit s žádostí o pomoc na naše odborníky.

Mgr. Andrea Matejová

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 3 dny

Jak nizozemský radar rozdával pokuty na potkání

Jak nizozemský radar rozdával pokuty na potkání

Jak moc věříte moderním technologiím? Pan Bořek, majitel velké autobusové společnosti se pěkně spálil. A to hned několikrát po sobě. Ještě že měl na své straně ostřílené advokáty, kteří věděli nejen, jak prokázat nedostatky radaru, ale také jak se domluvit s nekompromisními úředníky.

Celý článek
Před týdnem

Lapálie se sedačkou

Lapálie se sedačkou

Máte štěstí na poctivé prodejce? Někteří udělají vše, co vám na očích vidí, jiným jde jenom o zisk. A co teprve, když přijde na reklamaci. Jednu špatnou zkušenost má i paní Andrea, která chtěla vrátit peníze za poškozený kus nábytku.

Celý článek
Před 2 týdny

Co exekutor schvátí, někdy i vrátí

Co exekutor schvátí, někdy i vrátí

S exekutory si není radno zahrávat. Své o tom ví také pan Ondřej, který se do jejich spárů dostal zcela nevinně. Ještě že měl po svém boku advokáty z D.A.S. Podívejte se, jak postupovat, když vám vymahači majetku neoprávněně zabaví vaše osobní věci.

Celý článek