Chybná cenová nabídka

27. dubna 2021

Stavět od základů vlastní dům je pěkná dřina. Ještě větší je ale vyjednávání s neústupným prodejcem o objednávce materiálu. Přesvědčil se o tom i pan Tomáš, který při nákupu PIR desek na zateplení narazil na neočekávané komplikace. A bez právní pomoci se nakonec neobešel.

Pan Tomáš byl odjakživa velký kutil. Stavba vlastního domu ho vždy lákala, a tak se do toho jednoho dne pustil. Všechno šlo přesně podle plánu až do chvíle, kdy na řadu přišlo zateplení. Na internetu si vyhlédl kvalitní izolační PIR desky a bez dlouhého otálení požádal prodejce o cenovou nabídku, která za 47 desek činila celkem 23.645 Kč. „Super cena,“ pomyslel si pan Tomáš a na objednávku s nadšením kývl. 

Jeho radost mu překazil prodejce, který ho pár dní po zakoupení PIR desek kontaktoval s tím, že se v objednávce musela stát chyba. „Víte, naše kolegyně to špatně spočítala. Neradi vám to říkáme, ale potřebovali bychom, abyste doplatil 41.388 Kč,“ oznámil s rozpaky prodejce. „To snad nemyslí vážně,“ rozčílil se pan Tomáš a ihned kontaktoval právníky D.A.S., aby mu tuhle šlamastiku pomohli vyřešit. 

Právníci došli k závěru, že cenovou nabídku lze považovat za nabídku k uzavření kupní smlouvy. A tím, že pan Tomáš nabídku přijal, kupní smlouva byla oficiálně uzavřena. Ustanovení § 1790 občanského zákoníku říká, že „závazek nelze změnit bez ujednání věřitele a dlužníka, ledaže zákon stanoví jinak“. To znamená, že prodejce nemá právo smlouvu měnit, jak se mu zlíbí. 

S tímto argumentem se právníci obrátili na zmateného prodejce a netrpělivě čekali na jeho odpověď. Jak to nakonec celé dopadlo? Prodejce bez dlouhého váhání argumenty D.A.S. uznal a od doplatku nakonec upustil. „To mi teda spadl kámen ze srdce,“ řekl s úlevou pan Tomáš, který ušetřil nejen mnoho peněz, ale také nervy spojené s vyjednáváním. A hned po dořešení případu se mohl zvesela pustit do dokončování svého vysněného domečku.  

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 5 dny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek
Před týdnem

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Když se s dodavatelem domluvíte na fixní cenu za plyn, máte to za to, že to tak bude. Vždyť je to přece ve smlouvě, říkáte si. Takovou představu měl i pan Ladislav, který poctivě platil domluvené měsíční zálohy. Jenže v tom se spletl.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak nepřijít o body (a peníze)

Jak nepřijít o body (a peníze)

Kdo chce řidiče bít, hůl si vždy najde. Byla to pravda i v případě pana Filipa, který byl neprávem obviněný ze závažného přestupku. Ještě že měl po svém boku advokáty D.A.S., kteří se nemilosrdných úředníků nezalekli.

Celý článek