Cizinec není našinec

8. ledna 2024

Přísná pravidla o nákladní dopravě platí všude. Stačí, když při kontrole nemáte jeden důležitý papír, a tučná pokuta vás nemine. V tomto případě to bylo osvědčení, které postrádal jeden uzbecký řidič. Ještě že měl po svém boku advokáty z D.A.S.

Pan Mirek pracuje jako podnikatel v silniční nákladní dopravě už dlouhá léta. S pracovními příležitostmi nešetří a šanci se snaží dávat řidičům jak z Česka, tak ze zahraničí. U zaměstnanců z třetích zemí se však vždy musí ujistit, že mají všechny potřebné doklady. A jedním z nich je také „osvědčení řidiče“. 

Pokud se při kontrole zjistí, že řidič tento dokument nemá, je zaděláno na velký průšvih. V zahraničí se tento přešlap trestá zvlášť přísně – standardní pokuty se pohybují v řádech tisíců eur, a někdy hrozí i samotné zadržení auta.

Smůlu při kontrolách měl i jeden uzbecký řidič (zaměstnanec pana Mirka), kterého bez osvědčení chytli policisté v Rakousku. Následovalo správní řízení, při kterém řidič dostal pokutu 1.500 EUR. „Pánové, nemohli byste prosím celý případ prověřit? Nešlo by s pokutou něco udělat?“ ptal se pan Mirek advokátů D.A.S.

Advokáti se pustili do řešení případu a došli k překvapivému závěru. Na základě zaslaných dokladů zjistili, že řidič sice má občanství státu třetí země, ale zároveň je dlouhodobě pobývajícím rezidentem v EU. V takovém případě existuje zvláštní výjimka a řidič osvědčení mít nemusí. „To je výborná zpráva,“ zaradoval se pan Mirek. Advokáti rychle zaslali odvolání, ve kterém požadovali zastavení řízení a navrácení uhrazené kauce. 

Jak to nakonec dopadlo? Po několika týdnech pan Mirek nadšeně volal advokátům: „Vyšlo to! Právě mi přišel dopis z Rakouska, že řízení bylo zastaveno a kauci pošlou zpět na účet.“ Advokáti měli radost, že všechno dobře dopadlo. Pro jistotu – aby pan Mirek neměl v budoucnu další problémy – mu připomněli důležité povinnosti při zaměstnávání řidičů z třetích zemí.

Nejen, že pan Mirek získal cenné informace, ale také ušetřil spoustu peněz. Pokud by neměl sjednané pojištění u D.A.S. a věc by se pokusil řešit přes rakouského advokáta, náklady právních služeb by byly minimálně ve stejné výši jako samotná pokuta – a panu Mirkovi by se řešení případu nemuselo finančně vyplatit.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 3 dny

Co dělat, když vám soused zabarikáduje příjezdovou cestu

Co dělat, když vám soused zabarikáduje příjezdovou cestu

Sousedy a rodinu si bohužel nevybíráme. A že takové spory většinou nemají hladký průběh, může potvrdit i paní Katka, která narazila na opravdu zahořklého obyvatele vedlejšího domu. Situace se vyhrotila natolik, že musela zavolat na pomoc advokáty z D.A.S.

Celý článek
Před týdnem

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Máte doma čtyřnohého parťáka? Pak jste určitě slyšeli o možnosti pojištění pro zvířata. Jedné takové nabídky využila i paní Anička. Když to potřebovala nejvíce, pojišťovna se k ní otočila zády. Advokáti D.A.S. ji ale ve štychu nenechali.

Celý článek
Před 2 týdny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek