Cizinec není našinec

8. ledna 2024

Přísná pravidla o nákladní dopravě platí všude. Stačí, když při kontrole nemáte jeden důležitý papír, a tučná pokuta vás nemine. V tomto případě to bylo osvědčení, které postrádal jeden uzbecký řidič. Ještě že měl po svém boku advokáty z D.A.S.

Pan Mirek pracuje jako podnikatel v silniční nákladní dopravě už dlouhá léta. S pracovními příležitostmi nešetří a šanci se snaží dávat řidičům jak z Česka, tak ze zahraničí. U zaměstnanců z třetích zemí se však vždy musí ujistit, že mají všechny potřebné doklady. A jedním z nich je také „osvědčení řidiče“. 

Pokud se při kontrole zjistí, že řidič tento dokument nemá, je zaděláno na velký průšvih. V zahraničí se tento přešlap trestá zvlášť přísně – standardní pokuty se pohybují v řádech tisíců eur, a někdy hrozí i samotné zadržení auta.

Smůlu při kontrolách měl i jeden uzbecký řidič (zaměstnanec pana Mirka), kterého bez osvědčení chytli policisté v Rakousku. Následovalo správní řízení, při kterém řidič dostal pokutu 1.500 EUR. „Pánové, nemohli byste prosím celý případ prověřit? Nešlo by s pokutou něco udělat?“ ptal se pan Mirek advokátů D.A.S.

Advokáti se pustili do řešení případu a došli k překvapivému závěru. Na základě zaslaných dokladů zjistili, že řidič sice má občanství státu třetí země, ale zároveň je dlouhodobě pobývajícím rezidentem v EU. V takovém případě existuje zvláštní výjimka a řidič osvědčení mít nemusí. „To je výborná zpráva,“ zaradoval se pan Mirek. Advokáti rychle zaslali odvolání, ve kterém požadovali zastavení řízení a navrácení uhrazené kauce. 

Jak to nakonec dopadlo? Po několika týdnech pan Mirek nadšeně volal advokátům: „Vyšlo to! Právě mi přišel dopis z Rakouska, že řízení bylo zastaveno a kauci pošlou zpět na účet.“ Advokáti měli radost, že všechno dobře dopadlo. Pro jistotu – aby pan Mirek neměl v budoucnu další problémy – mu připomněli důležité povinnosti při zaměstnávání řidičů z třetích zemí.

Nejen, že pan Mirek získal cenné informace, ale také ušetřil spoustu peněz. Pokud by neměl sjednané pojištění u D.A.S. a věc by se pokusil řešit přes rakouského advokáta, náklady právních služeb by byly minimálně ve stejné výši jako samotná pokuta – a panu Mirkovi by se řešení případu nemuselo finančně vyplatit.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 5 dny

Když touha po odpočinku skončí v rukou advokátů

Když touha po odpočinku skončí v rukou advokátů

Víte, kde je ten nejlepší relax? Přece ve sprše. Své o tom ví také paní Daniela, která si do ní plánovala pořídit masážní box. Myšlenka o úžasném odpočinku se však brzy rozplynula. A bez pomoci D.A.S. se nakonec neobešla.

Celý článek
Před týdnem

Spor s pojišťovnou, který skočil triumfem

Spor s pojišťovnou, který skočil triumfem

Pan Martin měl opravdu smolný den. Připletl se do dopravní nehody, která nepoškodila jen jedno, ale dokonce dvě jeho auta zaparkovaná podél silnice. Když pak požadoval proplacení škod, pojišťovna si hbitě našla kličku, jak se své zodpovědnosti vyhnout.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak vyhrát boj s Krajskou správou silnic?

Jak vyhrát boj s Krajskou správou silnic?

Výmoly, štěrk, nerovnosti na silnici. V nejlepším případě to odnese jen pneumatika, v horším případě i disk nebo další části auta. V případě pana Leoše to bylo obojí. S úhradou oprav za škodu to však tak jednoduché nebylo.

Celý článek