Covid-19 v ČR

20. března 2020

Aktuální shrnující informace.

  • Z důvodu ohrožení zdraví vláda vyhlašuje pro území ČR z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru SARS CoV-2 (od 12. března 2020 od 14:00 na dobu 30 dnů) na území České republiky nouzový stav. Podrobné info zde.
  • Všem osobám se zakazuje pobyt a pohyb mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest (od 19. března 2020). Podrobné info zde.
  • Je zakázaný všem osobám pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích ces (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének (19. 3. 2020 od 0:00) Podrobné info zde .
  • Uzavřeny jsou veškeré obchody s výjimkou prodejen potravin, hygienického a drogistického boží, lékáren a výdejen zdravotnických prostředků, paliv a pohonných hmot a dalších a prodeje přes internet a dalšími vzdálenými prostředky (od 14. března 2020 od 6:00 hodin do 24. března 2020 do 6:00 hodin). Podrobné info zde.
  • Přerušena je výuka ve všech základních, středních a vysokých školách (od 13. března 2020 od 12:00)
  • Povinná čtrnáctidenní karanténa po návratu ze zahraničí se nově vztahuje na 15 rizikových zemí (od 13. března 2020 od 12:00). Podrobné info zde
  • Zákaz vstupu do České republiky pro všechny cizince bez trvalého či přechodného pobytu v délce 90 dní (od 16. března 2020). Podrobné info zde
  • Občanům ČR a cizincům s trvalým či přechodným pobytem v délce na 90 dní zakazuje se vycestovat z České republiky. Podrobné info zde.
  • Výjimky pro přeshraniční pracovníky (tzv. pendlery) jsou zde.

Jak se chránit?

  1. Vyhýbejte se těm, kteří jsou zjevně nemocní.
  2. Dodržujte základní hygienická pravidla.
  3. Pokud jste v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí – používejte např. i dezinfekci.
  4. Nezdržujte se v místech s větším počtem osob.
  5. Pokud trpíte respiračním onemocněním dodržujte pravidla respirační hygieny – při kýchání řádně užívejte (v ideálním případě) jednorázové kapesníky. Při kašli a kýchání si zakrývejte ústa rukávem či paží, ne rukou (kapénky se tak mohou přenášet dál).
  6. Nejvíce se musí chránit zdravotníci, protože to jsou právě oni, kteří jsou v kontaktu s pacienty.
  7. Používejte ochranné prostředky dýchacích cest

 

Co dělat, pokud musím cestovat?

Pokud před nebo během letu pociťujete příznaky respiračního onemocnění, neprodleně informujte palubní personál. V případě, že už jste na letišti, zůstaňte. Neodcházejte a neopouštějte letiště a telefonicky kontaktujte hygienickou stanici nebo lékařskou pohotovostní službu, která je přímo na letišti.

Prosím, berte na vědomí, že mezi ohrožené skupiny patří především lidé s oslabenou imunitou, chronicky nemocní a senioři. Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po blízkém kontaktu. Jedná se o kapénkovou infekci, která se přenáší vzduchem. Nejvíce zasahuje sliznice horních a dolních cest dýchacích. Inkubační doba koronaviru je jeden až dva týdny. Nemoc se projeví po týdnu od nakažení a je doprovázena nepříjemnými horečkami, které neustupují. Může být doprovázena bolestmi kloubů a svalů a dalším doprovázejícím projevem může být i kašel.

​​Upozorňujeme, že informace uvedené v tomto článku jsou aktuální v době publikace článku, není-li v textu uvedeno jinak.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 3 dny

Jak nizozemský radar rozdával pokuty na potkání

Jak nizozemský radar rozdával pokuty na potkání

Jak moc věříte moderním technologiím? Pan Bořek, majitel velké autobusové společnosti se pěkně spálil. A to hned několikrát po sobě. Ještě že měl na své straně ostřílené advokáty, kteří věděli nejen, jak prokázat nedostatky radaru, ale také jak se domluvit s nekompromisními úředníky.

Celý článek
Před týdnem

Lapálie se sedačkou

Lapálie se sedačkou

Máte štěstí na poctivé prodejce? Někteří udělají vše, co vám na očích vidí, jiným jde jenom o zisk. A co teprve, když přijde na reklamaci. Jednu špatnou zkušenost má i paní Andrea, která chtěla vrátit peníze za poškozený kus nábytku.

Celý článek
Před 2 týdny

Co exekutor schvátí, někdy i vrátí

Co exekutor schvátí, někdy i vrátí

S exekutory si není radno zahrávat. Své o tom ví také pan Ondřej, který se do jejich spárů dostal zcela nevinně. Ještě že měl po svém boku advokáty z D.A.S. Podívejte se, jak postupovat, když vám vymahači majetku neoprávněně zabaví vaše osobní věci.

Celý článek