Eurolicence a europokuta

12. srpna 2019

Pan Martin se živí jako autodopravce. Autodopravce mezinárodní silniční nákladní dopravy, abychom byli přesnější. S tím se pojí hromada papírování a potřebných povolení. Jedním z nich je tzv. eurolicence, kterou když u sebe řidič nemá, riskuje pěkně mastnou pokutu. A pan Martin ji neměl. Vlastně měl, ale málo...

Pro ty, kteří by se ptali, co to je ona eurolicence – zjednodušeně řečeno se jedná o doklad, který opravňuje českého dopravce k mezinárodní přepravě zboží pro cizí potřeby. V rámci vnitrostátní přepravy tento dokument potřeba není. Originál tohoto dokumentu musí být uložen v sídle společnosti, pro kterou řidič jezdí, a opis, vydaný krajským úřadem, musí u sebe mít řidič ve vozidle.

Když pana Martina v Rakousku kontrolovala policie, měl u sebe pouze kopii eurolicence ověřenou notářem. Všechno ostatní měl v pořádku – náklad, jeho váhu i zabezpečení, povinné přestávky, tachograf, povolení, smlouvy... Všechno. Rakouské správní orgány i kvůli tomu, že nezjistily žádné další pochybení, uložily panu Martinovi pokutu v minimální přípustné výši, tedy 1 453,- €. Nebylo to nejhorší, ale i tak by se jednalo o citelný zásah do jeho majetkových poměrů.

Po nastudování všech podkladů, které nám pan Martin dodal, jsme se po poradě s panem Martinem rozhodli vyzkoušet jedinou možnost, která v tu chvíli byla – požádat rakouské úřady o mimořádné snížení pokuty. Po konzultaci se spolupracujícími advokáty jsme zvolili strategii argumentace a sepsali pro pana Martina příslušnou žádost. Ten ji ve stanovené lhůtě rakouským úřadům odeslal a nezbývalo než čekat. Měli jsme upřímnou radost, když nám pak pan Martin po dvou a půl měsících sdělil, že mu rakouské úřady vyšly vstříc a snížili mu uloženou pokutu na třetinu.

Opět jsme tak dokázali, že D.A.S. své klienty na holičkách nenechává... :-)

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 3 dny

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Když se s dodavatelem domluvíte na fixní cenu za plyn, máte to za to, že to tak bude. Vždyť je to přece ve smlouvě, říkáte si. Takovou představu měl i pan Ladislav, který poctivě platil domluvené měsíční zálohy. Jenže v tom se spletl.

Celý článek
Před týdnem

Jak nepřijít o body (a peníze)

Jak nepřijít o body (a peníze)

Kdo chce řidiče bít, hůl si vždy najde. Byla to pravda i v případě pana Filipa, který byl neprávem obviněný ze závažného přestupku. Ještě že měl po svém boku advokáty D.A.S., kteří se nemilosrdných úředníků nezalekli.

Celý článek
Před 2 týdny

Dopravní asistence se vždycky hodí

Dopravní asistence se vždycky hodí

Víte, co dělat, když vám někdo poškodí auto? Kde nahlásit škodu a jak sepsat záznam o nehodě? V těchto vypjatých situacích je dobré mít na své straně někoho, kdo vás krok za krokem navede a zodpoví všechny vaše otázky. Přesvědčil se o tom i pan Libor.

Celý článek