Jak sousedi chtěli zakázat pronájem na AirBnB

5. června 2023

Platforma AirBnB je rok od roku populárnější, což mnoho majitelů svádí k tomu, aby otevřeli dveře i svým nemovitostem. To udělala také paní Marta, která vlastní nádherný světlý byt v centru Prahy. Její sousedi z toho ale moc radosti neměli.

Paní Marta je zkušená podnikatelka, která pozorně sleduje současné byznys trendy. Jakmile viděla, že obliba platformy AirBnB raketově roste, začala na ní pronajímat i jeden ze svých pražských bytů. Své nájemníky si vybírala pečlivě a vždy dbala na to, aby se chovali slušně, nepůsobili hluk a nedělali nepořádek. I přes hladký chod svého podnikání však narazila na stěžovatele. Byli to sousedé, kterým se nelíbilo, že se v domě stále někdo střídá.  

Jejich nelibost se projevovala různě – nejdříve začali uhýbat pohledem, když paní Martu viděli… následně ji přestali zdravit. Tímto to ale neskočilo. Netrvalo dlouho a vyrukovali na ni s tím, že krátkodobý pronájem v domě zakážou. Respektive si tento zákaz prosadí přímo ve stanovách společenství vlastníků jednotek. „To snad nemyslí vážně,“ naříkala v duchu paní Marta, která byla z celé situace značně rozladěná. Ve stanovách vlastníků se ale moc neorientovala, a tak na pomoc zavolala povolanější – právníky D.A.S.  

Právníci hned věděli, jak paní Martě poradit. Vycházeli při tom z unesení Nejvyššího soudu v Brně (ze dne 15. března 2023, sp. zn. 26 Cdo 854/2022. s odkazem na zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník): Společenství vlastníků se při úpravě svých stanov (jejich změně) může (je oprávněno) pohybovat pouze v rámci kompetencí vyplývající z jeho působnosti. Rozhodne-li shromáždění společenství vlastníků prostřednictvím stanov o omezení vlastnického práva vlastníků jednotek ohledně užívání bytu, jde o rozhodnutí, které bylo přijato v záležitosti, o které tento orgán nemá působnost rozhodnout, a hledí se na něj, jako by nebylo přijato (§ 245 OZ). 

Z daného rozhodnutí jasně vyplývalo, že stanovy společenství vlastníků jednotek nemůžou omezit práva paní Marty k pronajímání bytu. Jediné, co společenství vlastníků podle § 1189 OZ může, je dělat rozhodnutí ohledně správy, provozu, údržby, oprav domu, jeho společných částí a pozemku. Jinými slovy, na prosazení zákazu krátkodobého pronájmu jsou krátcí. 

„To je přesně to, co jsem potřebovala. Moc děkuji za výborné poradenství,“ řekla vděčně paní Marta. Nejen, že díky tomu mohla udržet svůj AirBnB byznys nad vodou, ale také mohla svými právy zamávat před nosem naštvaným sousedům. Obojí se hodilo. 

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Včera

Lapálie se sedačkou

Lapálie se sedačkou

Máte štěstí na poctivé prodejce? Někteří udělají vše, co vám na očích vidí, jiným jde jenom o zisk. A co teprve, když přijde na reklamaci. Jednu špatnou zkušenost má i paní Andrea, která chtěla vrátit peníze za poškozený kus nábytku.

Celý článek
Před týdnem

Co exekutor schvátí, někdy i vrátí

Co exekutor schvátí, někdy i vrátí

S exekutory si není radno zahrávat. Své o tom ví také pan Ondřej, který se do jejich spárů dostal zcela nevinně. Ještě že měl po svém boku advokáty z D.A.S. Podívejte se, jak postupovat, když vám vymahači majetku neoprávněně zabaví vaše osobní věci.

Celý článek
Před 2 týdny

Kufr v luftu

Kufr v luftu

Ztracený kufr. To je noční můra každého cestovatele. Víte, co dělat, když vám nedorazí odbavené zavazadlo? Pan Ivan by vám o tom mohl povídat dlouhé hodiny. Přečtěte si, jak s pomocí advokátů D.A.S. dokázal otočit situaci ve svůj prospěch.

Celý článek