Jiný kraj, jiné dopravní předpisy

28. listopadu 2022

Každý řidič dobře ví, že jakmile přejede hranice, na silnici začínají platit jiná pravidla. To si uvědomoval také pan David, který měl jako každý týden namířeno do Německa. V tu chvíli ještě nevěděl, jak moc se mu práce zkomplikuje, a že neštěstí zaviní obyčejný bicykl.

Pan David je zkušený řidič dodávky, kterého jen tak nic nerozhodí. Do Německa jezdí pracovně každou chvíli a tehdejší předpisy zná do posledního písmenka. Když se mu v autě podařilo zavadit o zaparkované kolo u obchodu vykládky, dobře věděl, že musí najít majitele kola, jinak bude zle. Na místě čekal další hodinu, ale cyklista nebyl nikde k nalezení. Se svým kolegou nakonec usoudili, že je čas vydat se na cestu.  

Tohle rozhodnutí se mu však stalo osudným. Zanedlouho se německá policie obrátila na jeho zaměstnavatele s tím, že se pan David dopustil trestného činu ujetí od dopravní nehody. K jeho smůle si totiž zaměstnanci obchodu velmi dobře pamatovali, že na místě byla právě dodávka pana Davida – vypátrat provozovatele vozidla tak bylo otázkou několika hodin

Naštěstí měl šéf pana Davida u sebe právníky D.A.S., kteří přesně věděli, co v takové situaci dělat. Bylo jim jasné, že to, co se v Česku zdá jako banalita, má v Německu značné následky. V tomto případě mohla být panu Davidovi uložena celá řada sankcí – včetně vězení až na 3 roky nebo odnětí řidičského průkazu. Na pomoc si proto zavolali špičkového německého advokáta, aby si vzal na starost obhajobu před úřady. 

Advokát to neměl vůbec jednoduché. Jeho hlavní argument spočíval v tom, že se pan David snažil majitele kola najít, což dokazovala také dlouhá pauza z tachografu, výpověď jeho kolegy a zaměstnanců obchodu. Své důkazy podpořil i tím, že v Česku by se jednalo o pouhý přestupek. Odpor německých úřadů byl urputný, ale i přes jejich snahu řidiče potrestat „za každou cenu“, se advokátovi podařilo dosáhnout mimořádného úspěchu – trestní stíhání pana Davida bylo zcela zastaveno. 

„Pánové, tohle byla excelentní práce,“ pochvaloval si pan David i jeho šéf. Díky pojištění D.A.S. nejen ušetřili náklady na obhajobu, ale také zbavili pana Davida těžkého břemene v podobě viny a výčitek svědomí. 

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 2 dny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek
Před týdnem

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Když se s dodavatelem domluvíte na fixní cenu za plyn, máte to za to, že to tak bude. Vždyť je to přece ve smlouvě, říkáte si. Takovou představu měl i pan Ladislav, který poctivě platil domluvené měsíční zálohy. Jenže v tom se spletl.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak nepřijít o body (a peníze)

Jak nepřijít o body (a peníze)

Kdo chce řidiče bít, hůl si vždy najde. Byla to pravda i v případě pana Filipa, který byl neprávem obviněný ze závažného přestupku. Ještě že měl po svém boku advokáty D.A.S., kteří se nemilosrdných úředníků nezalekli.

Celý článek