Když má šéf nemístný smysl pro humor

29. ledna 2024

Mezi humorem a šikanou je tenká hranice. Přesvědčila se o tom i Lucka, která v práci narazila na zaměstnavatele vtipálka. Jejich spolupráce skončila po 2 měsících a bez zásahu D.A.S. se neobešla.

Lucka byla studentkou na vysoké škole, která si ve volném čase přivydělávala jako recepční v hotelu. Brigáda jí moc bavila, jenomže si nesedla s šéfem – a na tom spolupráce brzy ztroskotala. Čekalo jí jen poslední setkání v kanceláři, aby si vyzvedla odměnu za odpracované hodiny. To ještě nevěděla, že drama bude pokračovat. 

Šéf jí totiž oznámil, že peníze dostane jenom v případě, když podepíše čestné prohlášení. A určitě byste neuhodli, co v něm stálo. Tohle byly 3 hlavní body, pod které se měla Lucka podepsat. 

1) Nebudu se v nové práci chovat jako koště,  

2) budu se usmívat na klienty a zaměstnance,  

3) budu slušně zdravit, zejména pak na ty, kteří platí za vykonanou práci. 

„To snad nemyslí vážně,“ vyděsila se Lucka. Prohlášení z principu odmítla a zaměstnavatel se tak rozhodl, že jí za práci nezaplatí. Ještě že si vzpomněla na pojištění od D.A.S. a obrátila se na advokáty. „Nevíte, zda by se s tím nedalo něco udělat,“ ptala se Lucka. Netrvalo dlouho a věci se daly do pohybu.  

Advokáti šéfa Lucky oslovili s tím, aby jí vyplatil slíbené peníze. „Odměnu nelze žádným způsobem podmiňovat, a už vůbec ne podpisem urážlivého prohlášení,“ zdůraznili. Po nějaké době dostali reakci vedoucího právního oddělení, kde stálo, že „Lucka nebyla při výkonu práce schopná základních úkolů a že je povinností zaměstnavatele dosáhnout nápravy tam, kde byla rodičovská výchova značně zanedbána.“ 

Advokáti však neustoupili a pohrozili, že pokud Lucce nebude vyplacená odměna, obrátí se na Inspektorát práce ČR, aby nezákonné jednání prověřil. Ani druhá výzva nefungovala a zaměstnavatel stál trval na podpisu prohlášení. Korunou pak byl přiložený certifikát – český rekord za nejdelší zaměstnávání nezdravící recepční. Mimo to ještě nezapomněl dodat, že odměnu v požadované výši si Lucka vymyslela a že evidenci pracovní doby nevede.  

Nezbylo nic jiného než podat žalobu. Jedná se o poslední, zato účinný nástroj, který se vyplatil i v tomto případě. Soud po nějaké době vydal platební rozkaz na uhrazení požadované odměny i nákladů na soudní řízení. Lucka tak konečně dostala své peníze a zastavila nemístné vtipkování bývalého šéfa. „Moc děkuji za skvělou spolupráci. Bez vás bych se spravedlnosti asi nedočkala,“ sdělila vděčně advokátům.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 3 dny

Co dělat, když vám soused zabarikáduje příjezdovou cestu

Co dělat, když vám soused zabarikáduje příjezdovou cestu

Sousedy a rodinu si bohužel nevybíráme. A že takové spory většinou nemají hladký průběh, může potvrdit i paní Katka, která narazila na opravdu zahořklého obyvatele vedlejšího domu. Situace se vyhrotila natolik, že musela zavolat na pomoc advokáty z D.A.S.

Celý článek
Před týdnem

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Máte doma čtyřnohého parťáka? Pak jste určitě slyšeli o možnosti pojištění pro zvířata. Jedné takové nabídky využila i paní Anička. Když to potřebovala nejvíce, pojišťovna se k ní otočila zády. Advokáti D.A.S. ji ale ve štychu nenechali.

Celý článek
Před 2 týdny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek