Když po mně pojišťovna chtěla zpětně zaplatit 270.000 Kč

7. srpna 2023

S pojišťovnami se nevyplatí zahrávat. Na všechno mají své předpisy a vyhrát nad nimi spor se může zdát téměř nemožné. Paní Lucie se však přesvědčila, že i zdánlivě neřešitelný případ může mít šťastný konec – zvlášť, když u sebe máte někoho, kdo má českou legislativu v malíčku.

Byla středa ráno a paní Lucie se chystala do práce. Už předem věděla, že ji čeká zdlouhavá cesta a hodiny popojíždění. Kolony byly na denním pořádku a dnešní den nebyl výjimkou. Jenže co se nestalo… jedno auto náhle odbočilo doprava, což štrůdl aut za ním přinutilo prudce zastavit. Paní Lucie to bohužel neubrzdila a narazila do řidiče před ní. Nikdo se zaplaťpánbůh nezranil, nicméně to pěkně odnesl nárazník, víko kufru a světla. Celková škoda se tak vyšplhala na zhruba 80.000 Kč.  

Majitel poškozeného auta to vzal sportovně. „Nic si z toho nedělejte, auto už stejně není nejmladší a tohle jsou jenom plechy,“ konejšil paní Lucii. I přesto, že kolem nehody jely 2 hlídky policie, oba řidiči se s nimi domluvili, že si záznam o nehodě sepíšou sami. Paní Lucie pak okamžitě nahlásila celou věc pojišťovně povinného ručení a celou věc měla za vyřízenou.  

Jaký šok jí čekal pár měsíců později, když od pojišťovny dostala předžalobní výzvu k úhradě 270. 848 Kč (uplatnění postižního práva ust. § 10 zákona o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla). Pojišťovna povinného ručení za paní Lucii uhradila 241.808 Kč za celkovou škodu a 29.040 Kč za zapůjčení náhradního auta. Pak se ale rozhodla uplatnit regres, protože škoda při nehodě zjevně převýšila sumu 100.000 Kč. Pokud se tak stane, pak je potřeba nehodu ohlásit policii a zůstat na místě až do jejího příchodu. Jestliže řidič tuto povinnost poruší, pojišťovna po něm může požadovat částku, kterou za něj zaplatila. 

„To se mi snad zdá,“ začala panikařit paní Lucie a obratem zavolala do D.A.S. Právníci se hned pustili do práce a k případu přizvali špičkové advokáty, kteří přišli s neprůstřelným argumentem: „Výše škody podle soudní judikatury nelze usuzovat podle toho, jaká škoda byla nakonec v odborném servisu skutečně zjištěna, ale podle toho, jak se jevila na místě a zda pojištěný mohl poznat, že zřejmě převýší částku 100.000 Kč.“ Jejich argument podpořily také fotografie nebo fakt, že okolo jely 2 policejní hlídky, a ani jedna z nich se nad škodou nepozastavila.  

Jak to nakonec dopadlo? Už asi tušíte, D.A.S. se povedlo pojišťovnu přesvědčit, aby od regresu upustila. Paní Lucie tak ušetřila nejen 270.848 Kč, ale také 12.463 Kč za právní zastoupení. Hlavně jí ale ze srdce spadl obrovský kámen, jenž ji tížil už několik týdnů. „Moc vám děkuji za ochotu, rychlé jednání a profesionalitu. Bez vás bych tohle rozhodně nevyřešila,“ děkovala vděčně právníkům. Od teď prý bude na silnicích mimořádně pozorná, aby se do podobné šlamastiky už více nedostala.  

 

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 3 dny

Co dělat, když vám soused zabarikáduje příjezdovou cestu

Co dělat, když vám soused zabarikáduje příjezdovou cestu

Sousedy a rodinu si bohužel nevybíráme. A že takové spory většinou nemají hladký průběh, může potvrdit i paní Katka, která narazila na opravdu zahořklého obyvatele vedlejšího domu. Situace se vyhrotila natolik, že musela zavolat na pomoc advokáty z D.A.S.

Celý článek
Před týdnem

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Máte doma čtyřnohého parťáka? Pak jste určitě slyšeli o možnosti pojištění pro zvířata. Jedné takové nabídky využila i paní Anička. Když to potřebovala nejvíce, pojišťovna se k ní otočila zády. Advokáti D.A.S. ji ale ve štychu nenechali.

Celý článek
Před 2 týdny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek