Mimořádná opatření a rozhodnutí ke COVID-19

6. března 2020

V souvislosti s šířením koronaviru a z něj vycházejícího onemocnění COVID-19 dochází k mnoha neočekávaným komplikacím, pojďme se na ně podívat.

Itálie a dovolená

Ministerstvo zdravotnictví vydalo 6.3.2020 mimořádná opatření, kterým se všem osobám s trvalým pobytem v České republice, které se v období od 7. března 2020 navrátí z pobytu na území Itálie do ČR nařizuje, aby bezprostředně po návratu do ČR oznámily tuto skutečnost svému praktickému lékaři, a to telefonicky nebo jiným vzdáleným způsobem (mobilní aplikace, e-mail, skype apod.), tedy bez osobního kontaktu. Dále se nařizuje praktickým lékařům, aby u osob s trvalým pobytem v České republice, které se v období od 7. března 2020 navrátí z pobytu na území Itálie do České republiky, rozhodli o karanténě v délce 14 dnů.

Co z toho plyne?

  • Výše uvedené je závazná povinnost platící pro všechny navrátivší se z pobytu v Itálii po 7.3.2020
  • Za porušení této karantény hrozí pokuta až 3 000 000 Kč
  • Tato oficiální 14-ti denní karanténa značí automatický nárok na nemocenskou, tedy s 60 procentní náhradou mzdy, vše komunikujte se svým lékařem a zaměstnavatelem
  • Se zaměstnavatelem se také můžete dohodnout na tzv. homeofficu, práci z domova, v tom případě nebudete dostávat nemocenskou ale běžný plat. I v tomto případě o tom informujte Vašeho lékaře, aby se právě neřešila „neschopenka“. Je pochopitelné, že toto nepřichází v úvahu u každé profese.

POZOR: Opatření se netýká:

  • řidičů nákladní dopravy, kteří tranzitují přes Italskou republiku, nebo provádějí na území Italské republiky přepravu, nakládku a vykládku zboží,
  • řidičů a posádky dopravní zdravotní služby, kteří provádějí transporty pacientů na území Italské republiky,
  • pilotů dopravních letadel, kteří neopustí palubu letadla s výjimkou provedení předletové nebo meziletové přípravy, při tranzitních nebo zpátečních letech.

Tyto osoby, které mají výjimku, však telefonicky kontaktují lékaře v případě jakýchkoliv příznaků chřipkového onemocnění.

Teprve se chystáte do Itálie?

Vzhledem k tomu, že sama italská vláda kvůli situaci v Itálii vydala přísná karanténní opatření, tak se do Itálie prakticky ani nedostanete. Nicméně pokud máte služby cestovního ruchu zakoupeny v rámci zájezdu u cestovní kanceláře, má podle § 2535 občanského zákoníku zákazník právo odstoupit od smlouvy před zahájením zájezdu bez zaplacení odstupného, jestliže v místě určení cesty nebo pobytu nebo jeho bezprostředním okolí nastaly nevyhnutelné a mimořádné okolnosti, které mají významný dopad na poskytování zájezdu nebo na přepravu osob do místa určení cesty nebo pobytu (což aktuálně platí pro celou Itálii). V takovém případě má zákazník právo na vrácení veškerých uhrazených plateb za zájezd, nemá však právo na náhradu škody.

Chystáte se do Itálie a takovou cestu máte řešenou přes smlouvu o zájezdu?

Jak bylo výše uvedeno, ustanovení § 2535 občanského zákoníku, se týká jen smluv o zájezdu. Zjednodušeně řečeno je zájezdem soubor alespoň dvou různých typů služeb cestovního ruchu. Službou cestovního ruchu je poté: 

a) doprava zákazníka, 

b) ubytování, které není součástí dopravy a není určeno k účelům bydlení, 

c) nájem automobilu, motocyklu nebo jiného motorového vozidla, nebo 

d) jiná služba z oblasti cestovního ruchu, která není ze své podstaty součástí některé ze služeb cestovního ruchu uvedených v písmenu a), b) nebo c), zejména prodej vstupenek na kulturní nebo sportovní události, pořádání výletů, prohlídek s průvodcem, prodej skipasů nebo nájem sportovního vybavení.

A tedy pokud např. jedete vlastním autem a ubytování si zajistíte přes platformu typu booking.com, nejedná se o smlouvu o zájezdu a výše uvedená ustanovení, tedy právo odstoupit od takové ubytovací smlouvy bez zaplacení odstupného se Vás netýká.

Platí toto jen pro Itálii?

Dne 12.3.2020 rozhodla vláda o zákazu vycestování českým občanům do těchto rizikových zemí: Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Nizozemí, Švýcarsko, Švédsko, Norsko, Belgie, Dánsko, Francie, Velká Británie. Takže pro tyto země platí vše výše uvedené.

​​Upozorňujeme, že informace uvedené v tomto článku jsou aktuální v době publikace článku, není-li v textu uvedeno jinak.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 4 dny

Jak nizozemský radar rozdával pokuty na potkání

Jak nizozemský radar rozdával pokuty na potkání

Jak moc věříte moderním technologiím? Pan Bořek, majitel velké autobusové společnosti se pěkně spálil. A to hned několikrát po sobě. Ještě že měl na své straně ostřílené advokáty, kteří věděli nejen, jak prokázat nedostatky radaru, ale také jak se domluvit s nekompromisními úředníky.

Celý článek
Před týdnem

Lapálie se sedačkou

Lapálie se sedačkou

Máte štěstí na poctivé prodejce? Někteří udělají vše, co vám na očích vidí, jiným jde jenom o zisk. A co teprve, když přijde na reklamaci. Jednu špatnou zkušenost má i paní Andrea, která chtěla vrátit peníze za poškozený kus nábytku.

Celý článek
Před 2 týdny

Co exekutor schvátí, někdy i vrátí

Co exekutor schvátí, někdy i vrátí

S exekutory si není radno zahrávat. Své o tom ví také pan Ondřej, který se do jejich spárů dostal zcela nevinně. Ještě že měl po svém boku advokáty z D.A.S. Podívejte se, jak postupovat, když vám vymahači majetku neoprávněně zabaví vaše osobní věci.

Celý článek