Mimořádná opatření a rozhodnutí ke COVID-19

6. března 2020

V souvislosti s šířením koronaviru a z něj vycházejícího onemocnění COVID-19 dochází k mnoha neočekávaným komplikacím, pojďme se na ně podívat.

Itálie a dovolená

Ministerstvo zdravotnictví vydalo 6.3.2020 mimořádná opatření, kterým se všem osobám s trvalým pobytem v České republice, které se v období od 7. března 2020 navrátí z pobytu na území Itálie do ČR nařizuje, aby bezprostředně po návratu do ČR oznámily tuto skutečnost svému praktickému lékaři, a to telefonicky nebo jiným vzdáleným způsobem (mobilní aplikace, e-mail, skype apod.), tedy bez osobního kontaktu. Dále se nařizuje praktickým lékařům, aby u osob s trvalým pobytem v České republice, které se v období od 7. března 2020 navrátí z pobytu na území Itálie do České republiky, rozhodli o karanténě v délce 14 dnů.

Co z toho plyne?

  • Výše uvedené je závazná povinnost platící pro všechny navrátivší se z pobytu v Itálii po 7.3.2020
  • Za porušení této karantény hrozí pokuta až 3 000 000 Kč
  • Tato oficiální 14-ti denní karanténa značí automatický nárok na nemocenskou, tedy s 60 procentní náhradou mzdy, vše komunikujte se svým lékařem a zaměstnavatelem
  • Se zaměstnavatelem se také můžete dohodnout na tzv. homeofficu, práci z domova, v tom případě nebudete dostávat nemocenskou ale běžný plat. I v tomto případě o tom informujte Vašeho lékaře, aby se právě neřešila „neschopenka“. Je pochopitelné, že toto nepřichází v úvahu u každé profese.

POZOR: Opatření se netýká:

  • řidičů nákladní dopravy, kteří tranzitují přes Italskou republiku, nebo provádějí na území Italské republiky přepravu, nakládku a vykládku zboží,
  • řidičů a posádky dopravní zdravotní služby, kteří provádějí transporty pacientů na území Italské republiky,
  • pilotů dopravních letadel, kteří neopustí palubu letadla s výjimkou provedení předletové nebo meziletové přípravy, při tranzitních nebo zpátečních letech.

Tyto osoby, které mají výjimku, však telefonicky kontaktují lékaře v případě jakýchkoliv příznaků chřipkového onemocnění.

Teprve se chystáte do Itálie?

Vzhledem k tomu, že sama italská vláda kvůli situaci v Itálii vydala přísná karanténní opatření, tak se do Itálie prakticky ani nedostanete. Nicméně pokud máte služby cestovního ruchu zakoupeny v rámci zájezdu u cestovní kanceláře, má podle § 2535 občanského zákoníku zákazník právo odstoupit od smlouvy před zahájením zájezdu bez zaplacení odstupného, jestliže v místě určení cesty nebo pobytu nebo jeho bezprostředním okolí nastaly nevyhnutelné a mimořádné okolnosti, které mají významný dopad na poskytování zájezdu nebo na přepravu osob do místa určení cesty nebo pobytu (což aktuálně platí pro celou Itálii). V takovém případě má zákazník právo na vrácení veškerých uhrazených plateb za zájezd, nemá však právo na náhradu škody.

Chystáte se do Itálie a takovou cestu máte řešenou přes smlouvu o zájezdu?

Jak bylo výše uvedeno, ustanovení § 2535 občanského zákoníku, se týká jen smluv o zájezdu. Zjednodušeně řečeno je zájezdem soubor alespoň dvou různých typů služeb cestovního ruchu. Službou cestovního ruchu je poté: 

a) doprava zákazníka, 

b) ubytování, které není součástí dopravy a není určeno k účelům bydlení, 

c) nájem automobilu, motocyklu nebo jiného motorového vozidla, nebo 

d) jiná služba z oblasti cestovního ruchu, která není ze své podstaty součástí některé ze služeb cestovního ruchu uvedených v písmenu a), b) nebo c), zejména prodej vstupenek na kulturní nebo sportovní události, pořádání výletů, prohlídek s průvodcem, prodej skipasů nebo nájem sportovního vybavení.

A tedy pokud např. jedete vlastním autem a ubytování si zajistíte přes platformu typu booking.com, nejedná se o smlouvu o zájezdu a výše uvedená ustanovení, tedy právo odstoupit od takové ubytovací smlouvy bez zaplacení odstupného se Vás netýká.

Platí toto jen pro Itálii?

Dne 12.3.2020 rozhodla vláda o zákazu vycestování českým občanům do těchto rizikových zemí: Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Nizozemí, Švýcarsko, Švédsko, Norsko, Belgie, Dánsko, Francie, Velká Británie. Takže pro tyto země platí vše výše uvedené.

​​Upozorňujeme, že informace uvedené v tomto článku jsou aktuální v době publikace článku, není-li v textu uvedeno jinak.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 5 dny

Když touha po odpočinku skončí v rukou advokátů

Když touha po odpočinku skončí v rukou advokátů

Víte, kde je ten nejlepší relax? Přece ve sprše. Své o tom ví také paní Daniela, která si do ní plánovala pořídit masážní box. Myšlenka o úžasném odpočinku se však brzy rozplynula. A bez pomoci D.A.S. se nakonec neobešla.

Celý článek
Před týdnem

Spor s pojišťovnou, který skočil triumfem

Spor s pojišťovnou, který skočil triumfem

Pan Martin měl opravdu smolný den. Připletl se do dopravní nehody, která nepoškodila jen jedno, ale dokonce dvě jeho auta zaparkovaná podél silnice. Když pak požadoval proplacení škod, pojišťovna si hbitě našla kličku, jak se své zodpovědnosti vyhnout.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak vyhrát boj s Krajskou správou silnic?

Jak vyhrát boj s Krajskou správou silnic?

Výmoly, štěrk, nerovnosti na silnici. V nejlepším případě to odnese jen pneumatika, v horším případě i disk nebo další části auta. V případě pana Leoše to bylo obojí. S úhradou oprav za škodu to však tak jednoduché nebylo.

Celý článek