Nechtěná výpověď

26. června 2023

Nejsou to ani reklamace, ani pokuty. Když přijde na nejčastější případy v D.A.S., jsou to problémy ohledně výpovědi v práci. S touto záležitostí se na právníky obrátila i paní Lenka, kterou po ročním léčení a pracovní neschopnosti čekala další překážka. A tentokrát to byl její zaměstnavatel.

Paní Lenka pracovala jako operátorka výrobní linky autodílů a byla vždy opravdový dříč. V práci plnila své úkoly na 100 % a volné dny si nebrala, pokud to nebylo opravdu nutné. Její zápal do práce se však po letech obrátil proti ní a přinesl jí vážné zranění v podobě syndromu karpálního tunelu.  

Z jednoho zranění se nakonec vyklubala operace a více než roční pracovní neschopnost, po které se konečně mohla vrátit zpět do práce. Jenže…ještě předtím, než vůbec stihla nastoupit, musela na přání zaměstnavatele podstoupit mimořádnou zdravotní prohlídku, kde se dozvěděla nemilou zprávu: „Je mi to líto, ale tuto práci už dál vykonávat nemůžete. Máte nemoc z povolání a zápěstí by se vám na páse akorát zhoršilo.“ Paní Lenka se s tím nehodlala smířit, a tak oslovila právníky D.A.S., zda by jí neporadili. Právníci se podívali na lékařský posudek a zjistili, že podle zákona číslo 373/2011Sb., o specifických zdravotních službách, nesplňuje všechny potřebné náležitosti. Podali proto návrh na přezkoumání.  

Mezitím zaměstnavatel paní Lence velkoryse nabídl ukončit pracovní poměr s tím, že jí vyplatí trojnásobek průměrného výdělku. Na první pohled se to zdálo jako lákavá nabídka, na druhý pohled pěkný podfuk. Právníci dobře věděli, že pokud by se skutečně potvrdila nemoc z povolání, paní Lenka by měla nárok na 12násobek průměrného výdělku. Zaměstnavatel se snažil ze situace vykličkovat, jak jen mohl, ale bylo to marné. Právníci se nevzdávali a dál celou věc řešili jak s nadřízeným paní Lenky, tak s klinikou pracovního lékařství v Praze. 

Na paní Lenku zanedlouho čekaly 2 zprávy: jedná dobrá a jedna špatná. I opakovaný lékařský posudek nakonec potvrdil nemoc z povolání, což pro paní Lenku znamenalo definitivní konec v jejím oblíbeném zaměstnání. Na druhou stranu ale získala odstupné ve výši 12násobného výdělku (namísto navrhovaného 3násobku), a díky D.A.S. také ušetřila 46.000 Kč, které by jinak dala za právní pomoc. 

 

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 3 dny

Co dělat, když vám soused zabarikáduje příjezdovou cestu

Co dělat, když vám soused zabarikáduje příjezdovou cestu

Sousedy a rodinu si bohužel nevybíráme. A že takové spory většinou nemají hladký průběh, může potvrdit i paní Katka, která narazila na opravdu zahořklého obyvatele vedlejšího domu. Situace se vyhrotila natolik, že musela zavolat na pomoc advokáty z D.A.S.

Celý článek
Před týdnem

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Máte doma čtyřnohého parťáka? Pak jste určitě slyšeli o možnosti pojištění pro zvířata. Jedné takové nabídky využila i paní Anička. Když to potřebovala nejvíce, pojišťovna se k ní otočila zády. Advokáti D.A.S. ji ale ve štychu nenechali.

Celý článek
Před 2 týdny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek