Oblek pro každou příležitost

22. srpna 2022

Šaty dělají člověka. To je pro pana Marka motto, kterým se řídil každý den. Velmi rychle ale zjistil, že vybírání a nošení módního oblečení nemusí být vždy zábava. Čekala ho totiž nepříjemná tahanice s prodejcem a reklamace jednoho extra drahého kousku.

Pokud existuje jedna věc, na které pan Marek nešetří, pak jsou to obleky. Každý rok si proto několikrát zajde do specializovaného obchodu a obohatí svou skříň o nový model. Tentokrát mu do oka padl luxusní námořnický oblek z neuvěřitelně lehkého a jemného materiálu. „Na léto jako stvořený,“ zaradoval se.  

Ihned po nákupu si ho oblékl a nosil ho, kdykoliv měl příležitost. Nadšení z něj vyprchalo až po 4 měsících, když na zadní straně kalhot objevil díru. „Ale ne, jak je tohle možné,“ naříkal. A protože se s tím nechtěl smířit, vydal se rovnou do obchodu, aby oblek reklamoval. 

„Je nám líto, ale na mechanické poškození látky se záruka bohužel nevztahuje. Pravděpodobně jste si sedl na něco ostrého,“ pokrčil rameny prodejce. Trpělivost pana Marka byla v tu chvíli pryč. Na nic nečekal a rychle se obrátil na právníky D.A.S., aby celou situaci prověřili. 

Právníci měli hned na začátku jasno. Podle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku musí prodejce prokázat, že zboží nebylo vadné už při koupi, protože k poškození kalhot došlo v prvních 6 měsících. Prodejce se vykrucoval, jak jen to šlo, ale nakonec navrhl, že materiál kalhot otestuje ve zkušebně. V případě, že vada materiálu nebude prokázána, ponese náklady na testování pan Marek. 

 Právníci však měli lepší plán – obrátili se na soudního znalce se specializací na textil. Po pečlivém přezkoumání došel soudní znalec k závěru, že vada vznikla mechanicky, nebyla to však vina pana Marka. Oblek byl totiž vyroben z luxusní 100% odlehčené vlny a byl určen pouze k příležitostnému nošení. Jenže to pan Marek nevěděl. Informace nebyla ani na paragonu, ani na e-shopu výrobce. Pan Marek oblek jednoduše považoval za ideální formální outfit na každý den.  

Teď vás ale určitě zajímá, jak to celé dopadlo. Výrobce pod tíhou znaleckých závěrů nakonec reklamaci uznal a panu Markovi vrátil celou kupní částku, která dělala 7.690 Kč. „Úžasná zpráva, pánové,“ zajásal pan Marek, když se dozvěděl o rozhodnutí. Nyní už na něj čekala další skvělá věc – za vrácené peníze se mohl vrhnout do nakupování a vybírání zbrusu nového obleku. 

 

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 4 dny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek
Před týdnem

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Když se s dodavatelem domluvíte na fixní cenu za plyn, máte to za to, že to tak bude. Vždyť je to přece ve smlouvě, říkáte si. Takovou představu měl i pan Ladislav, který poctivě platil domluvené měsíční zálohy. Jenže v tom se spletl.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak nepřijít o body (a peníze)

Jak nepřijít o body (a peníze)

Kdo chce řidiče bít, hůl si vždy najde. Byla to pravda i v případě pana Filipa, který byl neprávem obviněný ze závažného přestupku. Ještě že měl po svém boku advokáty D.A.S., kteří se nemilosrdných úředníků nezalekli.

Celý článek