OSVČ mají nárok na 25 tisíc korun

9. dubna 2020

V důsledku koronaviru budou mít OSVČ nárok na bonus 25 tisíc korun. Na podporu, která trvá od 12. 3. až do konce dubna mají nárok OSVČ za splněných níže uvedených podmínek, nezáleží ale na výši či poklesu příjmu v roce 2019/2020.

Na podporu nemají nárok zaměstnanci, kteří mají OSVČ jako vedlejší poměr. Ti mají využívat vládní program Antivirus.

Podle návrhu schváleného poslaneckou sněmovnou (zítra o tom bude hlasovat senát, pak bude na podpis k prezidentovi, tj. účinné bude někdy v týdnu od 10.4.) budou moci zažádat, příspěvek nepodléhá zdanění:

  • OSVČ, kteří vykonávají svou činnost jako hlavní,
  • OSVČ, kteří vykonávají svou činnost jako vedlejší, a zároveň jde o invalidní a starobní důchodce, podnikatele na mateřské nebo rodičovské dovolené nebo pečující o postiženou osobu, nebo podnikajícího studenta do 26 let,
  • OSVČ podnikali ke dni 12. 3. 2020 nebo měli přerušenu činnost po 31. 8. 2019 (sezónní podnikání),
  • OSVČ prohlásí, že nemohla tuto činnost zcela nebo z části vykonávat nad míru obvyklou, a to v důsledku ohrožení zdraví souvisejícím s výskytem koronaviru nebo krizových opatření vlády (a to zejména z některého z důvodů, jako je nutnost uzavřít provozovnu nebo omezit její provoz, karanténa OSVČ nebo jejího zaměstnance, péče o dítě, omezení poptávky po výrobcích nebo službách poskytovaných OSVČ či omezení nebo ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon činnosti),
  • OSVČ, kteří doloží výše uvedené čestné prohlášení.

Bonusovým obdobím je období od 12. března do 30. dubna 2020, celková částka za plný počet dnů je tedy 25.000 Kč. Kompenzační bonus se vyplácí za ty kalendářní dny, za které žadatel neobdržel podporu v nezaměstnanosti.

O příspěvek mohou OSVČ žádat příspěvek e-mailem.

Další informace, např. k souběhům s dalšími programy a dávkami zde.

Upozorňujeme, že informace uvedené v tomto článku jsou aktuální v době publikace článku, není-li v textu uvedeno jinak.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 3 dny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek
Před týdnem

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Když se s dodavatelem domluvíte na fixní cenu za plyn, máte to za to, že to tak bude. Vždyť je to přece ve smlouvě, říkáte si. Takovou představu měl i pan Ladislav, který poctivě platil domluvené měsíční zálohy. Jenže v tom se spletl.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak nepřijít o body (a peníze)

Jak nepřijít o body (a peníze)

Kdo chce řidiče bít, hůl si vždy najde. Byla to pravda i v případě pana Filipa, který byl neprávem obviněný ze závažného přestupku. Ještě že měl po svém boku advokáty D.A.S., kteří se nemilosrdných úředníků nezalekli.

Celý článek