Pletky s pojišťovnou

29. září 2020

Vymáhání peněz po pojišťovně nikdy není jednoduché. Své o tom ví i pan Radek, kterému pojišťovna nechtěla uhradit fakturu z povinného ručení. Jak to všechno dopadlo? D.A.S. právníci vzali případ do svých rukou a pustili se do obhajoby.

Nešťastný den potkal pana řidiče Radka, který v sousedním Německu zavinil těžkou dopravní nehodu. V zatáčce ztratil kontrolu nad řízením a zřítil se do příkopu. Měl ovšem štěstí – záchranná služba ho dovezla do nemocnice právě včas. I když pan Radek vyvázl, jeho kamion a rozsypaný náklad 3,2 tun panelů na vozovce zůstal. Policisté tak museli zařídit vyproštění a odtah kamionu společně s jeho nákladem.  

Zatímco se pan Radek léčil v nemocnici, obdržel od své pojišťovny 7.453 Kč za repatriaci poškozeného vozidla a 329.686 Kč z havarijního pojištění za totální škodu na vozidle. Zádrhel ovšem nastal v momentě, kdy pan Radek byl vyzván k úhradě nákladů za zásah speciální vyprošťovací a odtahové služby, který nařídila německá policie k rychlému vyklizení místa nehody.

A takové služby v zahraničí nevyjdou zrovna levně. Odtahová společnost nakonec vystavila dvě faktury – první za odstraňovací práce po nehodě (3.540,50 EUR, tj. 94.991Kč) a druhou za překládku nákladu na místě, kam bylo vozidlo i náklad dopraveno po nařízeném odtahu (3.125 EUR, tj. 83.843 Kč). Pan Radek předal tyto dokumenty neprodleně své české pojišťovně a čekal, až mu tyto částky proplatí. V tom se ale zmýlil.

Radkova pojišťovna mu proplatila pouze druhou fakturu. První odmítla s tím, že zaplacení nákladů vynaložených na „odstranění“ vozidla z pozemní komunikace není z povinného ručení likvidní. „Co si teď jenom počnu?“ prolétlo hlavou panu Radkovi. Nakonec si zavolal na pomoc právníky D.A.S., aby mu pletky s pojišťovnou pomohli vyřešit.

Naši právníci dali hlavy dohromady a spojili se dokonce i s německým advokátem pro přesnější výklad německého práva. Následně vyhodnotili odstraňování práce po nehodě jako zachraňovací náklady1 a spolupracující advokáti podali žalobu o zaplacení 94.991 Kč. Jak to bylo dál? Soud sice nárok zamítnul, ale právníci z D.A.S. se nevzdali – a bylo podáno odvolání.

Následně pojišťovna přišla s nabídkou úhrady poloviny žalované částky i nákladů právního zastoupení. Pojišťovna panu Radkovi vyplatila 71.000 Kč a právníkům částku 35.000 Kč, která nahrazovala polovinu jejich nákladů. Pan Radek tak nakonec získal téměř ¾ z poslední neuhrazené faktury a byl velmi spokojen, jak velké pomoci se mu s D.A.S. dostalo.

 

 

Pozn.: 1Zachraňovací náklady jsou totiž zákonem definovány jako náklady, které poškozený (zde náš klient) „vynaložil na odvrácení vzniku bezprostředně hrozící pojistné události“, a rovněž náklady, které „byl povinen vynaložit z bezpečnostních důvodů při odklízení poškozeného pojištěného majetku nebo jeho zbytků“.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 3 dny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek
Před týdnem

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Když se s dodavatelem domluvíte na fixní cenu za plyn, máte to za to, že to tak bude. Vždyť je to přece ve smlouvě, říkáte si. Takovou představu měl i pan Ladislav, který poctivě platil domluvené měsíční zálohy. Jenže v tom se spletl.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak nepřijít o body (a peníze)

Jak nepřijít o body (a peníze)

Kdo chce řidiče bít, hůl si vždy najde. Byla to pravda i v případě pana Filipa, který byl neprávem obviněný ze závažného přestupku. Ještě že měl po svém boku advokáty D.A.S., kteří se nemilosrdných úředníků nezalekli.

Celý článek