Předražený podvrh

20. února 2020

Známý paní Ivany otevíral soukromou galerii a pozval ji na slavnostní otevření. Tam se paní Ivana doslova zamilovala do jednoho obrazu. Byl sice dražší, ale neodolala a řekla si, že umění je vždycky dobrá investice a obraz od galerie koupila. Neradovala se však dlouho – záhy totiž zjistila, že místo dobře uložených peněz pořídila pouhý padělek bez větší hodnoty.

Jen co paní Ivana vychladla, ihned zavolala svému známému se svým nemilým zjištěním. Ten se dušoval, že přece není takový amatér, aby nepoznal repliku nebo padělek, a odmítl se s paní Ivanou bavit o odstoupení od kupní smlouvy, které paní Ivana požadovala. Zároveň ale odmítl jakkoliv prokázat původ obrazu, který paní Ivaně prodal. Prostě mu prý má věřit, žádné peníze jí rozhodně vracet nebude a obraz zpátky už také nechce. Paní Ivana se proto obrátila na nás, abychom se za ni domohli práva proti vykutálenému galeristovi. Byla z jeho přístupu natolik zklamaná, že s ním už zkrátka nechtěla mít nic společného – ani se s ním bavit.

Převzali jsme proto zastoupení paní Ivany a zaslali jsme do galerie písemné odstoupení od smlouvy za paní Ivanu, nabídli několik termínů, kdy je možné padělaný obraz dopravit zpět do galerie a samozřejmě požadovali vrácení kupní ceny v plné výši 685.000,- Kč. Argumentovali jsme tím, že galerie porušila kupní smlouvu, když prodala paní Ivaně padělek obrazu, který vydávala za originál. Zároveň jsme při zkoumání případu zjistili, že galerie prodala obraz velmi nad cenou i v případě, kdy by se jednalo o originál, čímž byla zneužita neznalost paní Ivany. Známý paní Ivany za galerii však odstoupení od smlouvy odmítl jako neoprávněné s tím, že on je přece profesionál, který by ve své galerii padělky neprodával a že přemrštěná cena je problém paní Ivany, která prý nemá kupovat něco, čemu nerozumí.

Nechali jsme proto zpracovat znalecký posudek. Náklady na jeho vypracování měla paní Ivana kryté svým pojištěním právní ochrany. Závěry posudku pak hovořily zcela jasně: jednalo se o padělek obrazu a cena byla nepřiměřeně vysoká, i pokud by se jednalo o originál. Se znaleckým posudkem v ruce jsme se znovu obrátili na galerii známého paní Ivany, aby přehodnotil svůj postoj ohledně odstoupení od smlouvy s upozorněním, že pokud i nadále bude odmítat smírné řešení nastalé situace, podáme žalobu k příslušnému soudu. A pod tíhou znaleckého posudku musel známý paní Ivany i s celou svou galerií s vidinou předem neúspěšného soudního sporu odstoupení od smlouvy akceptovat, vzít si zpět svůj padělek a vrátit paní Ivaně plnou kupní cenu ve výši 685.000,- Kč.

A paní Ivana? Ta se nenechala odradit špatnou zkušeností a nyní je již zkušenou mecenáškou a sběratelkou umění. Ví totiž, že stojíme za ní a může se na nás kdykoliv spolehnout.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 4 dny

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Když se s dodavatelem domluvíte na fixní cenu za plyn, máte to za to, že to tak bude. Vždyť je to přece ve smlouvě, říkáte si. Takovou představu měl i pan Ladislav, který poctivě platil domluvené měsíční zálohy. Jenže v tom se spletl.

Celý článek
Před týdnem

Jak nepřijít o body (a peníze)

Jak nepřijít o body (a peníze)

Kdo chce řidiče bít, hůl si vždy najde. Byla to pravda i v případě pana Filipa, který byl neprávem obviněný ze závažného přestupku. Ještě že měl po svém boku advokáty D.A.S., kteří se nemilosrdných úředníků nezalekli.

Celý článek
Před 2 týdny

Dopravní asistence se vždycky hodí

Dopravní asistence se vždycky hodí

Víte, co dělat, když vám někdo poškodí auto? Kde nahlásit škodu a jak sepsat záznam o nehodě? V těchto vypjatých situacích je dobré mít na své straně někoho, kdo vás krok za krokem navede a zodpoví všechny vaše otázky. Přesvědčil se o tom i pan Libor.

Celý článek