Průzkum: Pětina Čechů loni využila právních služeb. Třetina netuší, kolik stojí.

21. března 2019

Sedm z deseti Čechů už někdy využilo právních služeb. Jedna pětina dokonce v posledním roce. Každý čtvrtý dotázaný pak uvedl, že se spor týkal rodinných sporů či dědického řízení. Třetina respondentů uvedla, že netuší, kolik právní služby stojí. To vše mimo jiné vyplývá z nejnovějšího průzkumu D.A.S. pojišťovny právní ochrany, který provedla agentura IPSOS na vzorku tisíce respondentů.

Procento lidí, kteří už někdy využili právních služeb přirozeně stoupá s věkem, neboť mají s časem více příležitostí, kdy jich využít. „Jak však ukazují výsledky průzkumu, také u skupiny nejmladších do 26 let má tuto zkušenosti více než polovina (52 %) dotázaných, což rozhodně není málo. Dílčí zajímavostí pak je, že téměř 48 % respondentů uvažuje o využití pojištění právní ochrany,“ popisuje Jitka Chizzola, generální ředitelka společnosti D.A.S. Jak dále konstatuje, velmi často jsou právní služby využívány při řešení právních sporů, přičemž nejčastěji je Češi využívají při rodinných záležitostech, sporech v oblasti zaměstnání či bydlení. “Často se řeší cena za tyto služby. Nicméně se zapomíná, že dobrý právník či pojištění právní ochrany vám v konečném důsledku může ušetřit nejen peníze, ale i spoustu starostí,” doplňuje Chizzola.

Procento Čechů, kteří v minulosti využili právních služeb:

Procento Čechů, kteří v minulosti využili právních služeb:

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak Češi vnímají ceny právních služeb a kolik za ně reálně utratí?

Třetina Čechů přiznává, že netuší, kolik stojí právní služby. Nejméně se, jak sami připouští, v problematice cen za právní služby orientují starší lidé (54+). V této skupině uvádí více než třetina dotázaných (35 %), že netuší, kolik hodina u právníka stojí. Co se týče regionů, vyčnívá Praha, kde jen 18 % lidí říká, že by cenu neodhadli, zároveň tam lidé ceny odhadují vyšší než v regionech. 30 % respondentů v Praze se domnívá, že hodina právních služeb stojí více než 2 500 na hodinu. V průměru za celou ČR toto uvádí každý pátý dotázaný. Jako drahé vnímá právní služby ponejvíce starší generace (54+). 

59 % oslovených v této skupině uvedlo, že si kvůli ceně právníka nenajali, i když se ocitli v právním sporu. „Jak se prokázalo, ještě o něco větší strach z ceny mají také lidé, kteří nikdy právní spor neřešili. Téměř dvě třetiny z nich uvedlo, že by si právníka kvůli obavě z vysokých cen nenajalo, což je do značné míry způsobeno právě nedostatkem informací,“ upřesňuje Jitka Chizzola.

Nejvíce zaplatili v uplynulých letech za právní služby lidé, kteří mají jen základní vzdělání – přes 10 000 Kč, a to ve 23 % případů. Nejčastěji, ve dvou třetinách případů, za ně Češi utratili méně než 5 000 Kč.

Zdroj: agentura Ipsos, leden 2019

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 3 dny

Jak nizozemský radar rozdával pokuty na potkání

Jak nizozemský radar rozdával pokuty na potkání

Jak moc věříte moderním technologiím? Pan Bořek, majitel velké autobusové společnosti se pěkně spálil. A to hned několikrát po sobě. Ještě že měl na své straně ostřílené advokáty, kteří věděli nejen, jak prokázat nedostatky radaru, ale také jak se domluvit s nekompromisními úředníky.

Celý článek
Před týdnem

Lapálie se sedačkou

Lapálie se sedačkou

Máte štěstí na poctivé prodejce? Někteří udělají vše, co vám na očích vidí, jiným jde jenom o zisk. A co teprve, když přijde na reklamaci. Jednu špatnou zkušenost má i paní Andrea, která chtěla vrátit peníze za poškozený kus nábytku.

Celý článek
Před 2 týdny

Co exekutor schvátí, někdy i vrátí

Co exekutor schvátí, někdy i vrátí

S exekutory si není radno zahrávat. Své o tom ví také pan Ondřej, který se do jejich spárů dostal zcela nevinně. Ještě že měl po svém boku advokáty z D.A.S. Podívejte se, jak postupovat, když vám vymahači majetku neoprávněně zabaví vaše osobní věci.

Celý článek