Šmejdi 21. století a nekalé obchodní praktiky

25. prosince 2023

Ačkoli by se zdálo, že doba „šmejdů“ prodávajících hrnce a další zboží na předváděcích akcích, je již dávno pryč, opak je pravdou. Takové akce stále probíhají a lidé pod nátlakem kupují předražené zboží, které ve skutečnosti nechtějí. Příkladem je příběh paní Věry, která si pořídila biolampu za necelých 12.000 Kč.

Paní Věra šla zrovna s nákupem domů, když ji zaujal plakát, který zval na školení všechny zájemce o medicínu. „Mamko, to je něco pro nás,“ zaradovala se. Za týden se společně dostavily na školení a na místě je čekal nemalý šok – z kurzu se najednou vyklubala předváděcí akce produktů, ze které nikdo nemohl odejít. A jak to u podobných akcí bývá zvykem, prodejce dělal vše, co bylo v jeho silách, aby si účastníci „školení“ něco koupili.  

Nátlak dolehl i na paní Věru, která si nakonec objednala biolampu za 11.900 Kč. K této koupi však nedostala žádnou smlouvu ani fakturu, což se jí zdálo podezřelé. Po čase navíc zjistila, že její koupě je ve skutečnosti financována prostřednictvím zápůjčky u nechvalně známé nebankovní společnosti.  

A korunu tomu dal samotný systém doručení. Biolampu jí totiž nedovezl kurýr, ale prodejce ji uložil na poště desítek kilometrů od jejího domova. „To se mi snad jen zdá,“ rozčilovala se paní Věra, která toho měla tak akorát dost. Když se ovšem snažila odstoupit od smlouvy, prodejce to nerespektoval – prý na to nemá nárok, jelikož smlouva byla uzavřená v obchodních prostorech. Ještě že se paní Věra nenechala odbýt a obrátila se na D.A.S. „Můžete mi prosím pomoci? Nechci, aby prodejci takové jednání prošlo.“  

Co na to advokáti D.A.S.? Jelikož se nejednalo o distanční smlouvu, z právního hlediska měl prodejce pravdu. Svým jednáním se však dopustil hned několika přešlapů v oblasti nekalých obchodních praktik. Novela zákona o ochraně spotřebiteli dává paní Věře v tomto případě právo na odstoupení od smlouvy – a to dokonce do 90 dnů od koupě.  

Na tento argument už prodejce neměl co říct. Svou chybu samozřejmě neuznal, ale písemně potvrdil odstoupení od smlouvy, což pro paní Věru znamenalo výhru. Díky tomu získala zpět 11.990 Kč a ušetřila si spoustu nervů. „Moc děkuji za rychlou asistenci. Příště se takovým pochybným akcím budu vyhýbat opravdu velkým obloukem,“ slibovala advokátům.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před týdnem

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Máte doma čtyřnohého parťáka? Pak jste určitě slyšeli o možnosti pojištění pro zvířata. Jedné takové nabídky využila i paní Anička. Když to potřebovala nejvíce, pojišťovna se k ní otočila zády. Advokáti D.A.S. ji ale ve štychu nenechali.

Celý článek
Před 2 týdny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek
Před 3 týdny

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Když se s dodavatelem domluvíte na fixní cenu za plyn, máte to za to, že to tak bude. Vždyť je to přece ve smlouvě, říkáte si. Takovou představu měl i pan Ladislav, který poctivě platil domluvené měsíční zálohy. Jenže v tom se spletl.

Celý článek