Solární panely versus památkáři

29. května 2023

Fotovoltaické elektrárny jsou v poslední době velkým hitem. Energetická krize a zvýšení cen elektřiny přiměly o úspoře energie uvažovat i pana Karla, který se rozhodl, že střechu svého domu ozdobí tímto energetickým výdobytkem moderní civilizace. Pak ale narazil na neústupné památkáře…

Pan Karel si vždycky pochvaloval, jak je skvělé, že bydlí přímo v centru města a že to má všude kousek. Tento benefit si náležitě užíval až do chvíle, než propadl kouzlu solárních panelů a energetické nezávislosti. S jeho novou vášní ale Památkový úřad v Českých Budějovicích příliš nesympatizoval. Hlavní problém spočíval v tom, že jeho dům se nachází v historické památkové zóně, kde zásahy do okolí musí být jen minimální. Nikoho tedy nepřekvapilo, když žádost pana Karla o instalaci panelů byla zamítnuta. „Je nám líto, ale panely by byly moc viditelné a zasahovaly by do historického rázu území,“ napsali mu úředníci.  

Pan Karel se ale nedal a zanedlouho úřadu navrhl, že solární panely nainstaluje na méně viditelnou střechu. Jenže ani v tomto případě nepochodil. „Co si teď jen počnu,“ lámal si hlavu pan Karel, který byl ohledně úředního rozhodnutí značně rozladěný. Zvlášť potom, co se dozvěděl, že dům v blízkém sousedství povolení dostal. Tehdy už pan Karel neváhal a obrátil se na svého parťáka v nouzi – pojišťovnu D.A.S., která jej nejednou vytáhla z problémů. Jinak tomu nebylo ani tentokrát, neboť advokát měl s argumenty pro instalaci solárních panelů opravdu nabito. Přesvědčte se sami.  

1. Modernizace: Záměr instalace solárních kolektorů představuje zlepšení a modernizaci památkové chráněného objektu, což může pomoci zachovat stavby pro budoucí generace.  

2. Funkčnost: Solární kolektory představují nástroj ke zvýšení funkčnosti a udržitelnosti budovy, což je v dnešní době stále důležitější.  

3. Neviditelnost: Solární kolektory budou instalovány tak, aby byly co nejvíce skryté, čemuž napomáhá i nedaleká lípa.  

4. Srovnatelnost s jinými podobnými stavbami: V památkové zóně už byly instalovány podobné solární panely na jiných budovách, které jsou narozdíl od střechy pana Karla hodně na očích.  

5. Ekonomická efektivita: Solární kolektory jsou prostředkem ke snížení nákladů na energii a zvýšení ekonomické efektivity provozu budovy.  

6. Energie z obnovitelných zdrojů: Instalace solárních kolektorů představuje krok směrem k využívání obnovitelných zdrojů energie, což je v souladu s moderními environmentálními standardy.  

7. Podpora krajiny: Solární panely jsou rovněž prostředkem k podpoře krajiny a životního prostředí, což může být vnímáno jako pozitivní přínos pro místní komunitu.  

8. Ochrana budovy: Solární kolektory mohou minimalizovat riziko vzniku škod na památkově chráněných budovách způsobených počasím, jako jsou silné deště nebo sněhové srážky.  

Co na to památkový úřad? Pod tíhou uvedených argumentů nakonec povolil. „To se mi snad zdá,“ jásal pan Karel, když na vlastní oči uviděl povolení k instalaci fotovoltaiky. „Ani nevíte, jak moc vám jsem zavázaný,“ děkoval nadšeně právníkům. Díky D.A.S. ušetřil nejen na právní pomoci, ale v tomto případě i na nákladech za energie.  

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Včera

Lapálie se sedačkou

Lapálie se sedačkou

Máte štěstí na poctivé prodejce? Někteří udělají vše, co vám na očích vidí, jiným jde jenom o zisk. A co teprve, když přijde na reklamaci. Jednu špatnou zkušenost má i paní Andrea, která chtěla vrátit peníze za poškozený kus nábytku.

Celý článek
Před týdnem

Co exekutor schvátí, někdy i vrátí

Co exekutor schvátí, někdy i vrátí

S exekutory si není radno zahrávat. Své o tom ví také pan Ondřej, který se do jejich spárů dostal zcela nevinně. Ještě že měl po svém boku advokáty z D.A.S. Podívejte se, jak postupovat, když vám vymahači majetku neoprávněně zabaví vaše osobní věci.

Celý článek
Před 2 týdny

Kufr v luftu

Kufr v luftu

Ztracený kufr. To je noční můra každého cestovatele. Víte, co dělat, když vám nedorazí odbavené zavazadlo? Pan Ivan by vám o tom mohl povídat dlouhé hodiny. Přečtěte si, jak s pomocí advokátů D.A.S. dokázal otočit situaci ve svůj prospěch.

Celý článek