Střet vozidla se zvěří – základní pravidla a nároky

5. listopadu 2018

Se začátkem podzimu přichází období, v němž je větší část dne zahalena do tmy. Pro řidiče to znamená zvýšené riziko srážky s lesní zvěří, která je také na podzim nejaktivnější. Shrnuli jsme pro vás základní pravidla prevence a chování po střetu se zvěří a také možnosti, jak co nejméně pocítit následky způsobené nehodou.

Nejlepší ochranou je jako vždy prevence. Lesní zvěř bývá aktivní především ve večerních a ranních hodinách, její výskyt hrozí v lese či v blízkosti polí. Proto je třeba být v dané denní době na těchto místech zvláště obezřetný a řídit auto takovou rychlostí, aby jej bylo možné bezpečně zastavit. Pokud na cestě či v její bezprostřední blízkosti spatříte jedno zvíře, zastavte. Lesní zvěř se pohybuje ve skupinách, a zvíře tak bude pravděpodobně následováno dalšími. Stojí-li zvíře na silnici před Vámi a nemá se k útěku, vyvarujte se výstražného troubení či blikání světly, zvíře byste vyděsili ještě víc.

I přes dodržování výše uvedených pravidel není lehké se střetu se zvěří vyhnout. Dojde-li k nehodě, je vždy nutné odstavit vozidlo, řádně označit místo nehody a přivolat policii. Během čekání na její příjezd lze doporučit pořízení fotodokumentace místa nehody, poškození vozidla i zvířete. Se zvířetem nemanipulujte, může být živé a nebezpečné. Za žádnou cenu sražené zvíře neberte s sebou domů. Takové jednání by bylo charakterizováno jako pytláctví. 

Škoda na vozidle způsobená srážkou se zvěří může dosahovat značných částek. Nejjednodušší a nejjistější cesta, jak eliminovat negativní dopady střetu se zvěří na Vaši peněženku, je pojištění pro případ srážky se zvěří. Takové pojištění bývá běžně nabízeno v rámci havarijního pojištění, případně také jako připojištění k povinnému ručení. Máte-li pojištění sjednáno, nahlašte nehodu Vaší pojišťovně.

Nemáte-li sjednáno pojištění pro případ srážky se zvěří, je situace o poznání složitější. Volně žijící zvěř má dle občanského zákoníku status věci ničí, tedy není ve vlastnictví nikoho. Proto za škodu takovou zvěří způsobenou nenese odpovědnost nikdo. Pokud tak dojde ke střetu s volně žijící lesní zvěří, nezbývá než nechat opravit vozidlo na vlastní náklady. 

Jiná situace by však nastala, pokud by nehodu způsobila zvěř uprchlá z uzavřené obory, užitkové či domácí zvíře. V takovém případě je nutné kontaktovat vlastníka zvířete, neboť ten ze zákona odpovídá za veškeré škody jeho zvířetem způsobené. Mnoho chovatelů zvěře má pro tyto situace sjednané pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou na cizím majetku. To však nevylučuje případy, kdy ať už pojišťovna či přímo ten, který má být za škodu odpovědný, nechce svou vinu uznat a je s ním proto nutné jít do právního sporu. V něm se pak více než hodí mít sjednané pojištění právní ochrany.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 3 dny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek
Před týdnem

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Když se s dodavatelem domluvíte na fixní cenu za plyn, máte to za to, že to tak bude. Vždyť je to přece ve smlouvě, říkáte si. Takovou představu měl i pan Ladislav, který poctivě platil domluvené měsíční zálohy. Jenže v tom se spletl.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak nepřijít o body (a peníze)

Jak nepřijít o body (a peníze)

Kdo chce řidiče bít, hůl si vždy najde. Byla to pravda i v případě pana Filipa, který byl neprávem obviněný ze závažného přestupku. Ještě že měl po svém boku advokáty D.A.S., kteří se nemilosrdných úředníků nezalekli.

Celý článek