V právním sporu se už ocitl každý třetí Čech, muži častěji než ženy

12. června 2019

Češi se mimo rodinných sporů soudí především ve věcech zaměstnání, bydlení a soused-ských vztahů či vozidel. Výrazně častěji se v právním sporu ocitají muži (38 %) než ženy (28 %). Muži se také oproti ženám více než 4x častěji pouštějí do stížnosti po neuznané rekla-maci. Ženy zato daleko častěji řeší dědické řízení (34 % z nich). To a mnohé další vyplývá z průzkumu D.A.S. pojišťovny právní ochrany, který provedla agentura IPSOS na vzorku tisíce respondentů.

Podle výzkumu Češi nejčastěji řeší své právní spory za pomoci právníka (57 %). Z těch, kteří se dosud do žádného takového sporu nedostali, by právní pomoc vyhledala více než polovina. Tře-tina by pak hledala odpověď na internetu. Co se pohlaví týče, právníka si při řešení právního spo-ru najímají častěji ženy (v 63 % případů, u mužů tak učinilo 52 %). V případě OSVČ se na právníka v minulosti obrátilo dokonce sedm z deseti respondentů.

Rozdíly ovšem nesledujeme pouze v případě právního zastupování, ale i ve věci samotných právních sporů. Příkladem jsou třeba rozdíly napříč kraji. Zatímco v Praze se do právního sporu dostalo 28 % dotazovaných, v Jihočeském kraji šlo až o 43 %. Podle generální ředitelky Pojišťov-ny právní ochrany D.A.S., Jitky Chizzoly, jsou lidé v právních sporech stále odvážnější: „Žijeme v právním státě a každý má právo, aby s ním bylo jednáno podle zákona. Česi se bránit nebojí a dokonce patří k těm nejaktivnějším v rámci Evropy, jak dokázal i náš mezinárodní výzkum. A to i přes to, že zde na rozdíl od zahraničí není příliš známá služba právní ochrany, která pomáhá do-dat pojištěným více odvahy a odhodlání, aby se do právního sporu pustili.” 

Nejčastější příčiny sporů

Do právních sporů se častěji dostávají lidé se základním vzděláním, celých 40 % respondentů. S rostoucím vzděláním pak úměrně klesá i počet osob v právním sporu – 32 % osob s dokončenou střední školou a 25 % vysokoškolsky vzdělaných. Nejčastějším důvodem pro právní spor jsou rodinné důvody či dědictví. Druhou nejčastější příčinou jsou pak u osob s dokončeným základním vzděláním spory kvůli úrazu (například vyplacení odškodného), u osob s dokončenou střední školou problémy v zaměstnání (například neoprávněná výpověď či dlužení mzdy) a u vy-sokoškolsky vzdělaných spory spojené s řízením vozidla (například způsobení nehody a obvinění z přestupku). 

 

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 2 dny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek
Před týdnem

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Když se s dodavatelem domluvíte na fixní cenu za plyn, máte to za to, že to tak bude. Vždyť je to přece ve smlouvě, říkáte si. Takovou představu měl i pan Ladislav, který poctivě platil domluvené měsíční zálohy. Jenže v tom se spletl.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak nepřijít o body (a peníze)

Jak nepřijít o body (a peníze)

Kdo chce řidiče bít, hůl si vždy najde. Byla to pravda i v případě pana Filipa, který byl neprávem obviněný ze závažného přestupku. Ještě že měl po svém boku advokáty D.A.S., kteří se nemilosrdných úředníků nezalekli.

Celý článek