Výmol na silnici jste prý měli čekat

20. dubna 2017

“Pozor, díra!” zaslechl pan Milan výkřik své ženy, ale již bylo pozdě. Náhle vjel do velké jámy a poškodil si kolo u svého vozu. V dnešní době bohužel velmi častý jev. Jízda po vozovce zničené zimou někdy skrývá nečekaná překvapení jako třeba neoznačené výmoly a hluboké díry. Jenže co teď?

Povinné ručení motoristům v tomto případě bohužel nepomůže. Buď musíte škodu uplatnit u své pojišťovny, kde máte sjednáno havarijní pojištění nebo po vlastníkovi pozemní komunikace. To však není jen tak. Jestliže totiž vlastník takové komunikace prokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit, zmírnit, ani na ni předepsaným způsobem upozornit, může se odpovědnosti zprostit. Hodláte-li tedy uplatnit nárok na náhradu škody u vlastníka (správce) komunikace, musí být zkrátka prokázáno, že něco zanedbal, a naopak že nebylo ve vašich silách se této neočekávatelné a nepředvídatelné závadě, která svým rozsahem vybočuje z technického stavu okolní vozovky, jakkoliv vyhnout. Důkazy jsou základ úspěchu, ovšem domoci se odškodnění nebývá ani s nimi jednoduché. Pan Milan měl naštěstí pojištění právní ochrany vozidla, obrátil se na nás a my mu vymohli odškodnění. Dostanete-li se do podobné situace, doporučujeme postupovat následujícím způsobem:

  1. Je vhodné místo nehody vyfotografovat nebo natočit na video (stačí mobilním telefonem). Doporučujeme zaznamenat také to, že chybělo dopravní značení upozorňující na nerovnost na vozovce, pro snazší identifikaci místa můžete zachytit třeba i kilometrovník. Kromě podrobné fotodokumentace rozsahu poškození na vozidle nezapomeňte vyfotit i velikost a hloubku děr, pro přesnější určení rozměru vyfoťte místo s nějakým předmětem.
  2. Je-li to možné, zajistěte si kontaktní údaje na všechny svědky (spolujezdci, řidiči ostatních vozidel, pracovníci asistenční služby)
  3. Zvažte přivolání policie – policejní protokol může posloužit jako důkaz (povinnost přivolat policii vyplývá v určitých případech ze zákona a může vyplývat i z pojistné smlouvy s havarijní pojišťovnou). Nicméně je třeba upozornit, že v praxi se někdy stává, že policie proti řidiči zahájí přestupkové řízení pro nepřizpůsobení jízdy stavu a povaze vozovky. Pak je třeba s přestupkem nesouhlasit a bránit se v přestupkovém řízení.
  4. Škodu, která vznikla v důsledku závady ve sjízdnosti, uplatněte u vlastníka komunikace.
  5. Rozhodnete-li se škodu na vozidle řešit z havarijního pojištění, vyčkejte se zahájením opravy vozidla na prohlídku technika pojišťovny.
  6. Díly, které byly na vozidle při opravě měněny, hned nevyhazujte, mohou být potřeba coby důkaz při prokazování rozsahu poškození vozidla.
  7. Máte-li sjednáno pojištění právní ochrany vozidla u D.A.S, kdykoliv nás kontaktujte, pomůžeme Vám.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Včera

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek
Před týdnem

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Když se s dodavatelem domluvíte na fixní cenu za plyn, máte to za to, že to tak bude. Vždyť je to přece ve smlouvě, říkáte si. Takovou představu měl i pan Ladislav, který poctivě platil domluvené měsíční zálohy. Jenže v tom se spletl.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak nepřijít o body (a peníze)

Jak nepřijít o body (a peníze)

Kdo chce řidiče bít, hůl si vždy najde. Byla to pravda i v případě pana Filipa, který byl neprávem obviněný ze závažného přestupku. Ještě že měl po svém boku advokáty D.A.S., kteří se nemilosrdných úředníků nezalekli.

Celý článek