Zapomenutý dluh

26. září 2022

Dluhy se mají platit. Má to jen jednu malou výjimku – po promlčení lhůty na vymáhání tato povinnost odpadá. Co ale dělat, když se najde člověk, který po vás peníze bude chtít i přesto? Jako inspirace poslouží příběh našeho klienta, pana Františka.

Představte si, že se jednoho dne probudíte, otevřete schránku a v ní najdete informaci o postoupení pohledávky a výzvu k uhrazení 15.000 Kč. Vy si ovšem nevzpomínáte, že byste si od někoho peníze půjčili. Taková situace zní jako noční můra. Pro pana Františka to však byla tvrdá realita. „Co teď budu dělat,“ naříkal. Užuž se smiřoval s tím, že dluh zaplatí, ať má klid. Pak si ale vzpomněl, že má sjednané pojištění právní ochrany a že může využít odborné právní poradenství.

Právníci si vyslechli jeho příběh a rozhořčení, že žádnou smlouvu s postupitelem (původním věřitelem) ani s postupníkem (novým věřitelem) neuzavřel. Následně mu poradili, aby nic neplatil, dokud se nezjistí, co je vlastně důvodem předmětné pohledávky. Právníci převzali otěže komunikace a spojili se s novým věřitelem, aby vše vysvětlil. Na co přišli?

Ukázalo se, že pan František přece jen dluh má. Jen to je už hodně dávno. Dokonce tak dávno, že došlo k promlčení práva na jeho úhradu. „Pane Františku, nemáte se čeho bát. Díky uplynutí této lhůty je dluh už nadobro smazaný,“ informovali právníci úzkostlivého klienta. O námitce promlčení informovali také nového věřitele a měli zato, že celá věc bude rychle vyřešena.

Nový věřitel své štěstí ale zkoušel dál. „Ano, uznávám promlčení práva na úhradu pojistného, a tak nabízím panu Františkovi odpuštění části dluhu.“ Jak velkorysá nabídka, pomyslel si ironicky pan František. Právníci se ale také nedali a nabídku odmítli. Stáli si za tím, že dluh už dávno neexistuje. Jak to nakonec dopadlo?

Nový věřitel věděl, že tady jeho snažení nemá smysl. Od své touhy vymáhat peníze tedy upustil, čímž se celý případ uzavřel. Panu Františkovi spadl kámen ze srdce a děkoval právníkům za to, že ho z této nepříjemnosti dostali. Kdyby neměl pojištění právní ochrany, dal by za advokátní služby nejméně 16.940 Kč.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 3 dny

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Máte doma čtyřnohého parťáka? Pak jste určitě slyšeli o možnosti pojištění pro zvířata. Jedné takové nabídky využila i paní Anička. Když to potřebovala nejvíce, pojišťovna se k ní otočila zády. Advokáti D.A.S. ji ale ve štychu nenechali.

Celý článek
Před týdnem

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Když se s dodavatelem domluvíte na fixní cenu za plyn, máte to za to, že to tak bude. Vždyť je to přece ve smlouvě, říkáte si. Takovou představu měl i pan Ladislav, který poctivě platil domluvené měsíční zálohy. Jenže v tom se spletl.

Celý článek