Zlobivý student

25. října 2021

Způsobů, jak může student znepříjemnit život bývalým učitelům, je mnoho. Na jeden z nich přišel i vychytralý absolvent Tomáš, který chtěl školní sbor potrápit odhalením citlivých informací. Jak si s ním poradil pan ředitel?

Na střední školu má mnoho z nás velmi živé vzpomínky. Někdo na ni vzpomíná v dobrém, někdo je rád, že má své studium už za sebou. Ukázkou druhého příkladu byl absolvent Tomáš, který se nerozloučil zrovna v přátelském duchu. S panem ředitelem a členy učitelského sboru vedl dlouhé spory, a v těch se také rozhodl pokračovat i po svém odchodu. 

Bývalý student Tomáš se totiž na pana ředitele obrátil s neobvyklou otázkou, která se týkala platů a odměn zaměstnanců ve škole. Panu řediteli bylo hned jasné, že Tomáš má za lubem něco nekalého, ale nebyl si jistý, jak k celé situaci přistoupit. Má na takové informace Tomáš právo? Může je použít, aby poškodil školu a naše učitele? Nad hlavou pana ředitele vyskakovaly další a další otazníky. Rozhodl se proto využít odborné právní poradenství D.A.S. 

Právníci se podívali na netradiční žádost studenta a zkoumali důvody, proč se o takovou věc zajímá. Odpověď studenta Tomáše pozvedla obočí nejen panu řediteli, ale i samotným právníkům – prý z čiré zvědavosti.  

Právní profesionálové ale naštěstí přesně věděli, jak v takovém případě postupovat. Pana ředitele upozornili na nález Ústavního soudu z roku 2017, který jasně říká, že vydání takové informace by mělo přispět k diskuzi o věcech veřejného zájmu, což by mohli využít například novináři, členové neziskové organizace nebo výzkumní pracovníci.  

Jenže u bývalého studenta Tomáš bylo zřejmé, že žádný takový záměr nemá. Škola mu tedy citlivé informace vůbec nemusela odhalovat, což mu jasně sdělila. Na trefné argumenty právníků a citace ze zákona už Tomáš neměl žádné námitky, a tak smutně odešel s prázdnou. Pan ředitel se zaradoval, že případ filuty Tomáše je u konce a že se může vrátit zpět ke svým školním povinnostem

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 5 dny

Když touha po odpočinku skončí v rukou advokátů

Když touha po odpočinku skončí v rukou advokátů

Víte, kde je ten nejlepší relax? Přece ve sprše. Své o tom ví také paní Daniela, která si do ní plánovala pořídit masážní box. Myšlenka o úžasném odpočinku se však brzy rozplynula. A bez pomoci D.A.S. se nakonec neobešla.

Celý článek
Před týdnem

Spor s pojišťovnou, který skočil triumfem

Spor s pojišťovnou, který skočil triumfem

Pan Martin měl opravdu smolný den. Připletl se do dopravní nehody, která nepoškodila jen jedno, ale dokonce dvě jeho auta zaparkovaná podél silnice. Když pak požadoval proplacení škod, pojišťovna si hbitě našla kličku, jak se své zodpovědnosti vyhnout.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak vyhrát boj s Krajskou správou silnic?

Jak vyhrát boj s Krajskou správou silnic?

Výmoly, štěrk, nerovnosti na silnici. V nejlepším případě to odnese jen pneumatika, v horším případě i disk nebo další části auta. V případě pana Leoše to bylo obojí. S úhradou oprav za škodu to však tak jednoduché nebylo.

Celý článek