Jak nizozemský radar rozdával pokuty na potkání

25. března 2024

Jak moc věříte moderním technologiím? Pan Bořek, majitel velké autobusové společnosti se pěkně spálil. A to hned několikrát po sobě. Ještě že měl na své straně ostřílené advokáty, kteří věděli nejen, jak prokázat nedostatky radaru, ale také jak se domluvit s nekompromisními úředníky.

Pan Bořek působí na trhu s autobusovou přepravou už mnoho let. Jeho společnost provozuje linky do všech koutů Evropy a Nizozemsko není výjimkou. Jedna zastávka se nachází v Eidhovenu – známém jako město budoucnosti. Stejně jako zbytek Nizozemska se pyšní řadou technologických vymožeností, které mají udělat život lehčí a pohodlnější. S tím ovšem pan Bořek nemůže souhlasit. A za malou chvíli se dozvíte proč. 

Nedaleko nádraží v Eindhovenu najdete jednu z technologických předností Nizozemců – plně automatizovaný radar, který sám vyhodnocuje typ vozidla a míru překročení rychlostního limitu. Získané informace zpracovává a následně posílá rozhodnutí o pokutě (v jazyce státu, odkud vlastník vozidla pochází). 

Pan Bořek nedávno dostal hned několik pokut za sebou. Nejen že se lišil jazyk, ve kterém byly napsány, ale také jejich výše. To je přece v pořádku…za vyšší překročení náleží pachateli vyšší pokuta, říkáte si. U pana Bořka to však bylo přesně naopak. Stejný typ vozidla, stejné místo a přeci obdržel vyšší pokutu za nižší překročení rychlosti a naopak. „To jsem z toho blázen,“ rozčiloval se pan Bořek.  

Ještě že si vzpomněl na D.A.S. a zaslal advokátům vzorek z obdržených pokut. Po prostudování nizozemských předpisů došli k závěru, že vydané pokuty rozhodně nejsou v pořádku. Úředníci se nejdřív vzpírali, protože jejich nový přístroj z budoucnosti přece nemohl udělat chybu. Nakonec ale souhlasili s dodatečnou kontrolou. Při ní se zjistilo, že radar má k dokonalosti opravdu daleko – někdy označil vozidlo pana Bořka za nákladní, jindy za obytný vůz. Žádná z pokut ale nebyla správná.  

Jak to dopadlo? Nizozemští úředníci zrušili všechny pokuty a panu Bořkovi se omluvili za zmatky. „Díky, pánové, za vaši asistenci. Já jenom doufám, že Nizozemsko své další technologické pokroky nejprve řádně otestuje, než je pustí do ostrého provozu,“ dodal s úsměvem na tváři.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 5 dny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek
Před týdnem

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Když se s dodavatelem domluvíte na fixní cenu za plyn, máte to za to, že to tak bude. Vždyť je to přece ve smlouvě, říkáte si. Takovou představu měl i pan Ladislav, který poctivě platil domluvené měsíční zálohy. Jenže v tom se spletl.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak nepřijít o body (a peníze)

Jak nepřijít o body (a peníze)

Kdo chce řidiče bít, hůl si vždy najde. Byla to pravda i v případě pana Filipa, který byl neprávem obviněný ze závažného přestupku. Ještě že měl po svém boku advokáty D.A.S., kteří se nemilosrdných úředníků nezalekli.

Celý článek