Zlý pronajímatel

9. ledna 2019

Paní Diana si po dlouhém shánění konečně pronajala byt. Zmínce o smluvní pokutě v nájemní smlouvě nevěnovala příliš pozornosti. Zkrátka si říkala, že přece není hloupá, aby něco způsobila. To ještě netušila, jaký problém bude mít majitel bytu s jejím mopsem, kterého si po nějaké době přivezla od rodičů.

Když se paní Diana pořádně zabydlela, vybalila všechny věci a pořídila si nutný nábytek, přivezla si do svého bytu psa, kterého jí přechodně hlídali její rodiče. A pro dobrý pocit, že je vše, jak má být, napsala pronajímateli bytu e-mail. V něm mu sdělila, že v bytě s ní bude i její malý pes, a že všechny případné náklady navíc samozřejmě uhradí. Reakce majitele bytu ji však více než zaskočila.

Hned druhý den večer majitel přišel ke dveřím bytu a poté, co se dobouchal, začal na paní Dianu křičet, že „takhle tedy ne“, a že „v bytě končí“. Nutno podotknout, že v nájemní smlouvě nic o zákazu zvířat nebylo. Přesto za několik dní doručil majitel bytu paní Dianě písemnou výpověď nájemní smlouvy s uvedeným důvodem, že si do bytu vzala psa a výzvou k úhradě smluvní pokuty ve výši 20 000,- Kč za porušení smlouvy. To však majitel nevěděl, jak tvrdě narazí. Paní Diana totiž byla naší klientkou.

Případ jsme převzali a nejprve zkusili pronajímatele kontaktovat po dobrém, aby svůj postol přehodnotil a zkusili mu trpělivě vysvětlit, proč je jeho jednání nezákonné. Nedal si však říct, a proto jsme v zastoupení paní Diany podali u soudu žalobu na neplatnost výpovědi z nájmu. V občanském zákoníku je totiž výslovně zakotveno, že nájemce zvíře v bytě chovat smí. Soud žalobě samozřejmě vyhověl a rozhodl, že výpověď nájemní smlouvy je neplatná a přiznal nám plnou náhradu nákladů řízení ve výši 37 243,- Kč. Zároveň soudkyně pečlivě pronajímateli vysvětlila, že po paní Dianě nemůže chtít ani nárokovanou smluvní pokutu – jedná se totiž o zákonem zakázané smluvní ujednání v neprospěch nájemce.

Paní Diana po čase sama nájemní smlouvu vypověděla, jelikož už s pronajímatelem nechtěla mít nic společného. Díky pohotovému zásahu D.A.S. ale získala čas, aby se i se svým čtyřnohým kamarádem poohlédla po přátelštějším bydlení.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 5 dny

Když touha po odpočinku skončí v rukou advokátů

Když touha po odpočinku skončí v rukou advokátů

Víte, kde je ten nejlepší relax? Přece ve sprše. Své o tom ví také paní Daniela, která si do ní plánovala pořídit masážní box. Myšlenka o úžasném odpočinku se však brzy rozplynula. A bez pomoci D.A.S. se nakonec neobešla.

Celý článek
Před týdnem

Spor s pojišťovnou, který skočil triumfem

Spor s pojišťovnou, který skočil triumfem

Pan Martin měl opravdu smolný den. Připletl se do dopravní nehody, která nepoškodila jen jedno, ale dokonce dvě jeho auta zaparkovaná podél silnice. Když pak požadoval proplacení škod, pojišťovna si hbitě našla kličku, jak se své zodpovědnosti vyhnout.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak vyhrát boj s Krajskou správou silnic?

Jak vyhrát boj s Krajskou správou silnic?

Výmoly, štěrk, nerovnosti na silnici. V nejlepším případě to odnese jen pneumatika, v horším případě i disk nebo další části auta. V případě pana Leoše to bylo obojí. S úhradou oprav za škodu to však tak jednoduché nebylo.

Celý článek