Koronavirus a školství – jak pandemie ovlivní chod škol, maturity a přijímací zkoušky?

26. března 2020

Pandemie koronaviru se silně dotkla také oblasti školství. Jaká opatření učinila vláda pro ochranu škol a studentů? A jakou právní pomoc můžete od nás v této situaci obdržet?

Školy zůstanou zavřené nejspíše do května

Dne 10. 3. vláda rozhodla o uzavření veškerých škol s platností od 11. 3. do 31. 3. 2020. Na tiskové konferenci 23. března 2020 však ministr školství, Robert Plaga, uvedl, že lhůta uzavření škol se pravděpodobně prodlouží o další dva měsíce. Žáci a studenti tak do lavic usednou zřejmě až ve druhé polovině května.

Posunutí termínu maturitních a přijímacích zkoušek

Uzavření škol a změna běžné výuky má samozřejmě velký dopad na maturity a další důležité testy. Podle ministra Plagy by přijímací zkoušky na střední školy a gymnázia měly proběhnout dva týdny od otevření škol. Maturitní zkouška by se naopak měla uskutečnit nejdříve 21 dnů po znovuotevření. Co se týče státních závěrečných zkoušek, ty prozatím závisí na rozhodnutí vysokých škol a univerzit.

Rychle schválený zákon poslaneckou sněmovnou

Poslanecká sněmovna ve zkráceném řízení schválila návrh zákona o zvláštních pravidlech pro přijímání k některým druhům vzdělávání a k jejich ukončování ve školním roce 2019/2020. Podrobnosti o schvalovacím procesu (aktuálně schváleno i v senátu) zde a text návrhu zákona zde.

V návrhu jsou promítnuty výše podněty ministra Plagy, zejména tedy bylo schváleno:

  • Jednotná přijímací zkouška do prvního ročníku oboru středního vzdělání proběhne nejdříve 14 dnů po obnovení možnosti osobní přítomnosti žáků na středních školách.
  • Jednotná přijímací zkouška se skládá z písemného testu ze vzdělávacího oboru Český jazyk a literatura a písemného testu ze vzdělávacího oboru Matematika a její aplikace. Konkrétní obsah a formu školní přijímací zkoušky stanovuje ředitel školy.
  • Vyhodnocuje CERMAT
  • Maturitní zkouška bude zahájena nejdříve 21 dnů po obnovení možnosti osobní přítomnosti žáků na středním vzdělávání ve škole, nejpozději však do 30. června 2020, s tím, že ve společné části se zkouška ze zkušebního předmětu český jazyk a literatura a cizí jazyk neskládá z dílčí zkoušky konané formou písemné práce.
  • Vyhodnocuje CERMAT
  • Opravy/náhradní zkoušky na podzim.
  • Pokud nebude k 1. červnu 2020 obnovena osobní přítomnost žáků na středním vzdělávání ve škole, maturitní zkoušku vykoná úspěšně ten, kdo ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona je žákem posledního ročníku střední školy oboru vzdělání s maturitní zkouškou, podal přihlášku k maturitní zkoušce a prospěl na konci prvního pololetí posledního ročníku, a ten, kdo podal přihlášku k opravné nebo náhradní zkoušce. 
  • Hodnocení maturitní zkoušky bude vycházet z hodnocení žáka z předmětů, které jsou obsahově shodné nebo mají přímou vazbu na zkušební předměty či zkoušky maturitní zkoušky, a to průměrem za 3 poslední vysvědčení, ve kterých byl v těchto předmětech hodnocen. Do těchto vysvědčení se nezapočítá vysvědčení za druhé pololetí posledního ročníku; to se netýká opravné a náhradní zkoušky nebo opakování zkoušky konané náhradním způsobem.  
  • Pravidla pro praktické zkoušky jsou analogická.

 

Upozorňujeme, že informace uvedené v tomto článku jsou aktuální v době publikace článku, není-li v textu uvedeno jinak.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 3 dny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek
Před týdnem

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Když se s dodavatelem domluvíte na fixní cenu za plyn, máte to za to, že to tak bude. Vždyť je to přece ve smlouvě, říkáte si. Takovou představu měl i pan Ladislav, který poctivě platil domluvené měsíční zálohy. Jenže v tom se spletl.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak nepřijít o body (a peníze)

Jak nepřijít o body (a peníze)

Kdo chce řidiče bít, hůl si vždy najde. Byla to pravda i v případě pana Filipa, který byl neprávem obviněný ze závažného přestupku. Ještě že měl po svém boku advokáty D.A.S., kteří se nemilosrdných úředníků nezalekli.

Celý článek