Povinná výbava od 1.10.2018 jednoduše a přehledně

5. listopadu 2018

S ohledem na technický pokrok, kdy často již není možné do vozidla a jeho oprav zasahovat ze strany běžného řidiče, je ustoupeno od povinnosti vozit s sebou náhradní pojistky či žárovky. Ministerstvo daný krok zdůvodňuje především tím, že stejně většina řidičů si nechává tyto opravy a úpravy provádět v servise. Pro řidiče trvá však i nadále povinnosti mít v povinné výbavě reflexní vestu a výstražní trojúhelník. Pro některá vozidla platí i povinnost hasícího přístroje (M2, M3 nebo sanitní vozidla).

Změny v povinné výbavě se také dotýkají i náhradních pneumatik. V případě, že řidiči vozidel vybraných kategorií (M, N, O a R) mají například pneumatiky s možností nouzového dojetí, popřípadě vozidlo je vybaveno prostředky pro bezdemontážní opravu poškozené pneumatiky nebo je k vozidlu sjednána asistenční služba zajišťující opravu či výměnu poškozené pneumatiky nepřetržitě na území České republiky, není v takovém případě nutné ve vozidle vozit náhradní kolo včetně příslušenství k výměně (náhradní kolo, klíc na matice nebo šrouby kol či příruční zvedák, tzn. hever).

Součástí povinné výbavy vozidla jsou taktéž i autolékárničky (příp. motolékárničky). Nově lékárnička nemusí obsahovat trojcípý šátek, náplast s polštářkem a plastovou roušku. I nadále je však nutné mít v autolékárničce obvaz hotový s 1 a se 2 polštářky, náplast hladkou cívku, obinadlo škrtící pryžové, rukavice pryžové v chirurgickém obalu, zahnuté nůžky se zaoblenými hroty (antikorozní úprava, v délce minimálně 14 cm) a isotermickou fólii.

Lékárničku je nutné mít uloženou v samostatném pouzdru a umístěnou tak, aby na ni nedopadalo přímé sluneční záření. Již není třeba hlídat datum expirace, neboť nově postačuje, aby obsah autolékárničky byl neporušený, vizuálně v pořádku a aby nejevil známky znečištění nebo znehodnocení. Dříve platilo, že pokud výbava lékárniček již expirovala, řidič se mohl vystavit riziku pokuty. 

Italské předpisy nařizují, aby lékárnička obsahovala prostředky k dezinfekci rány. Při cestě do Itálie je potřeba ohlídat si, že v autolékárničce je lahvička s 250 ml fyziologického roztoku (0,9 % chlorid sodný) a 125 ml jódového dezinfekčního prostředku (10 % jód). Při absenci minimálního vybavení autolékárničky může policie uložit peněžitou pokutu ve výši € 85,00 až € 338,00. Neuspěje tu argument, že lékárnička vyhovuje českým předpisům, protože jakmile jednou vozidlo je v Itálii, musí splňovat místní minimální předpoklady (i když třeba počáteční vybavení výrobce vozidla není zcela kompletní).

Z výše uvedeného plyne, že došlo ke značnému zjednodušení a zkrácení povinného obsahu, který odpovídá aktuálním potřebám řidičům i především s ohledem na to, že řada řidičů si v rámci svých pojištění platí další služby, které jim mohou být například v případě defektu nápomocné.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 5 dny

Když touha po odpočinku skončí v rukou advokátů

Když touha po odpočinku skončí v rukou advokátů

Víte, kde je ten nejlepší relax? Přece ve sprše. Své o tom ví také paní Daniela, která si do ní plánovala pořídit masážní box. Myšlenka o úžasném odpočinku se však brzy rozplynula. A bez pomoci D.A.S. se nakonec neobešla.

Celý článek
Před týdnem

Spor s pojišťovnou, který skočil triumfem

Spor s pojišťovnou, který skočil triumfem

Pan Martin měl opravdu smolný den. Připletl se do dopravní nehody, která nepoškodila jen jedno, ale dokonce dvě jeho auta zaparkovaná podél silnice. Když pak požadoval proplacení škod, pojišťovna si hbitě našla kličku, jak se své zodpovědnosti vyhnout.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak vyhrát boj s Krajskou správou silnic?

Jak vyhrát boj s Krajskou správou silnic?

Výmoly, štěrk, nerovnosti na silnici. V nejlepším případě to odnese jen pneumatika, v horším případě i disk nebo další části auta. V případě pana Leoše to bylo obojí. S úhradou oprav za škodu to však tak jednoduché nebylo.

Celý článek