Povinná výbava od 1.10.2018 jednoduše a přehledně

5. listopadu 2018

S ohledem na technický pokrok, kdy často již není možné do vozidla a jeho oprav zasahovat ze strany běžného řidiče, je ustoupeno od povinnosti vozit s sebou náhradní pojistky či žárovky. Ministerstvo daný krok zdůvodňuje především tím, že stejně většina řidičů si nechává tyto opravy a úpravy provádět v servise. Pro řidiče trvá však i nadále povinnosti mít v povinné výbavě reflexní vestu a výstražní trojúhelník. Pro některá vozidla platí i povinnost hasícího přístroje (M2, M3 nebo sanitní vozidla).

Změny v povinné výbavě se také dotýkají i náhradních pneumatik. V případě, že řidiči vozidel vybraných kategorií (M, N, O a R) mají například pneumatiky s možností nouzového dojetí, popřípadě vozidlo je vybaveno prostředky pro bezdemontážní opravu poškozené pneumatiky nebo je k vozidlu sjednána asistenční služba zajišťující opravu či výměnu poškozené pneumatiky nepřetržitě na území České republiky, není v takovém případě nutné ve vozidle vozit náhradní kolo včetně příslušenství k výměně (náhradní kolo, klíc na matice nebo šrouby kol či příruční zvedák, tzn. hever).

Součástí povinné výbavy vozidla jsou taktéž i autolékárničky (příp. motolékárničky). Nově lékárnička nemusí obsahovat trojcípý šátek, náplast s polštářkem a plastovou roušku. I nadále je však nutné mít v autolékárničce obvaz hotový s 1 a se 2 polštářky, náplast hladkou cívku, obinadlo škrtící pryžové, rukavice pryžové v chirurgickém obalu, zahnuté nůžky se zaoblenými hroty (antikorozní úprava, v délce minimálně 14 cm) a isotermickou fólii.

Lékárničku je nutné mít uloženou v samostatném pouzdru a umístěnou tak, aby na ni nedopadalo přímé sluneční záření. Již není třeba hlídat datum expirace, neboť nově postačuje, aby obsah autolékárničky byl neporušený, vizuálně v pořádku a aby nejevil známky znečištění nebo znehodnocení. Dříve platilo, že pokud výbava lékárniček již expirovala, řidič se mohl vystavit riziku pokuty. 

Italské předpisy nařizují, aby lékárnička obsahovala prostředky k dezinfekci rány. Při cestě do Itálie je potřeba ohlídat si, že v autolékárničce je lahvička s 250 ml fyziologického roztoku (0,9 % chlorid sodný) a 125 ml jódového dezinfekčního prostředku (10 % jód). Při absenci minimálního vybavení autolékárničky může policie uložit peněžitou pokutu ve výši € 85,00 až € 338,00. Neuspěje tu argument, že lékárnička vyhovuje českým předpisům, protože jakmile jednou vozidlo je v Itálii, musí splňovat místní minimální předpoklady (i když třeba počáteční vybavení výrobce vozidla není zcela kompletní).

Z výše uvedeného plyne, že došlo ke značnému zjednodušení a zkrácení povinného obsahu, který odpovídá aktuálním potřebám řidičům i především s ohledem na to, že řada řidičů si v rámci svých pojištění platí další služby, které jim mohou být například v případě defektu nápomocné.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 2 dny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek
Před týdnem

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Když se s dodavatelem domluvíte na fixní cenu za plyn, máte to za to, že to tak bude. Vždyť je to přece ve smlouvě, říkáte si. Takovou představu měl i pan Ladislav, který poctivě platil domluvené měsíční zálohy. Jenže v tom se spletl.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak nepřijít o body (a peníze)

Jak nepřijít o body (a peníze)

Kdo chce řidiče bít, hůl si vždy najde. Byla to pravda i v případě pana Filipa, který byl neprávem obviněný ze závažného přestupku. Ještě že měl po svém boku advokáty D.A.S., kteří se nemilosrdných úředníků nezalekli.

Celý článek