Dvakrát zrušené havarijní pojištění

5. října 2020

Pan Tomáš se rozhodl zrušit své havarijní pojištění ještě před skončením lhůty její platnosti. Když jako poctivý zákazník posílal pojišťovně formulář o výpovědi pojištění, netušil, že věci naberou jiný směr a že na opravdové ukončení smlouvy si bude muset ještě nějakou chvíli počkat.

Zrušit havarijní pojištění není jen tak – je potřeba to udělat s dostatečným předstihem, jinak bude vaše pojištění trvat i do dalšího období. To pan Tomáš dobře věděl, a proto poslal výpověď svého havarijního pojištění přes datovou schránku s velkou časovou rezervou. Co se ale nestalo?

I přes veškerou pečlivost se vyplněný formulář pana Tomáše neuložil a pojišťovně tak přišel pouze prázdná žádost, která neobsahovala ani osobní údaje ani důvody pro ukončení havarijního pojištění. Na tuto nesrovnalost pojišťovna pana Tomáše upozornila až po 6 dnech od chvíle, kdy byla datová zpráva doručena.

Po tomto upozornění pan Tomáš všechno rychle napravil a žádost poslal ještě jednou. Pojišťovna ji však obdržela až po uplynutí šestitýdenní výpovědní doby, a proto po panu Tomášovi chtěla, aby zaplatil havarijní pojištění i na další měsíc.

„To je tedy patálie,“ pomyslel si pan Tomáš a po krátkém zvažování se obrátil na právníky D.A.S., aby mu z této šlamastiky pomohli. Ti s pojišťovnou začali rychle vyjednávat a argumentovali ust. § 553 odst. 2 občanského zákoníku1 i dobrou vírou pana Tomáše. Nezapomněli zmínit ani to, že pokud by pojišťovna jednala hned, pan Tomáš by vše stihnul opravit včas a k prodloužení smlouvy by nedošlo.

A jak to nakonec celé dopadlo? Pojišťovna k pádným argumentům právníků přihlédla a souhlasila s ukončením smlouvy k původnímu datu doručení formuláře. Pan Tomáš se zaradoval, neboť vše nakonec vyšlo podle jeho plánu, a zapřísáhl se, že příště si dokumenty překontroluje ještě jednou.

 

  1. Byl-li projev vůle mezi stranami dodatečně vyjasněn, nepřihlíží se k jeho vadě a hledí se, jako by tu bylo právní jednání od počátku.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 5 dny

Když touha po odpočinku skončí v rukou advokátů

Když touha po odpočinku skončí v rukou advokátů

Víte, kde je ten nejlepší relax? Přece ve sprše. Své o tom ví také paní Daniela, která si do ní plánovala pořídit masážní box. Myšlenka o úžasném odpočinku se však brzy rozplynula. A bez pomoci D.A.S. se nakonec neobešla.

Celý článek
Před týdnem

Spor s pojišťovnou, který skočil triumfem

Spor s pojišťovnou, který skočil triumfem

Pan Martin měl opravdu smolný den. Připletl se do dopravní nehody, která nepoškodila jen jedno, ale dokonce dvě jeho auta zaparkovaná podél silnice. Když pak požadoval proplacení škod, pojišťovna si hbitě našla kličku, jak se své zodpovědnosti vyhnout.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak vyhrát boj s Krajskou správou silnic?

Jak vyhrát boj s Krajskou správou silnic?

Výmoly, štěrk, nerovnosti na silnici. V nejlepším případě to odnese jen pneumatika, v horším případě i disk nebo další části auta. V případě pana Leoše to bylo obojí. S úhradou oprav za škodu to však tak jednoduché nebylo.

Celý článek