Dvakrát zrušené havarijní pojištění

5. října 2020

Pan Tomáš se rozhodl zrušit své havarijní pojištění ještě před skončením lhůty její platnosti. Když jako poctivý zákazník posílal pojišťovně formulář o výpovědi pojištění, netušil, že věci naberou jiný směr a že na opravdové ukončení smlouvy si bude muset ještě nějakou chvíli počkat.

Zrušit havarijní pojištění není jen tak – je potřeba to udělat s dostatečným předstihem, jinak bude vaše pojištění trvat i do dalšího období. To pan Tomáš dobře věděl, a proto poslal výpověď svého havarijního pojištění přes datovou schránku s velkou časovou rezervou. Co se ale nestalo?

I přes veškerou pečlivost se vyplněný formulář pana Tomáše neuložil a pojišťovně tak přišel pouze prázdná žádost, která neobsahovala ani osobní údaje ani důvody pro ukončení havarijního pojištění. Na tuto nesrovnalost pojišťovna pana Tomáše upozornila až po 6 dnech od chvíle, kdy byla datová zpráva doručena.

Po tomto upozornění pan Tomáš všechno rychle napravil a žádost poslal ještě jednou. Pojišťovna ji však obdržela až po uplynutí šestitýdenní výpovědní doby, a proto po panu Tomášovi chtěla, aby zaplatil havarijní pojištění i na další měsíc.

„To je tedy patálie,“ pomyslel si pan Tomáš a po krátkém zvažování se obrátil na právníky D.A.S., aby mu z této šlamastiky pomohli. Ti s pojišťovnou začali rychle vyjednávat a argumentovali ust. § 553 odst. 2 občanského zákoníku1 i dobrou vírou pana Tomáše. Nezapomněli zmínit ani to, že pokud by pojišťovna jednala hned, pan Tomáš by vše stihnul opravit včas a k prodloužení smlouvy by nedošlo.

A jak to nakonec celé dopadlo? Pojišťovna k pádným argumentům právníků přihlédla a souhlasila s ukončením smlouvy k původnímu datu doručení formuláře. Pan Tomáš se zaradoval, neboť vše nakonec vyšlo podle jeho plánu, a zapřísáhl se, že příště si dokumenty překontroluje ještě jednou.

 

  1. Byl-li projev vůle mezi stranami dodatečně vyjasněn, nepřihlíží se k jeho vadě a hledí se, jako by tu bylo právní jednání od počátku.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 3 dny

Jak nizozemský radar rozdával pokuty na potkání

Jak nizozemský radar rozdával pokuty na potkání

Jak moc věříte moderním technologiím? Pan Bořek, majitel velké autobusové společnosti se pěkně spálil. A to hned několikrát po sobě. Ještě že měl na své straně ostřílené advokáty, kteří věděli nejen, jak prokázat nedostatky radaru, ale také jak se domluvit s nekompromisními úředníky.

Celý článek
Před týdnem

Lapálie se sedačkou

Lapálie se sedačkou

Máte štěstí na poctivé prodejce? Někteří udělají vše, co vám na očích vidí, jiným jde jenom o zisk. A co teprve, když přijde na reklamaci. Jednu špatnou zkušenost má i paní Andrea, která chtěla vrátit peníze za poškozený kus nábytku.

Celý článek
Před 2 týdny

Co exekutor schvátí, někdy i vrátí

Co exekutor schvátí, někdy i vrátí

S exekutory si není radno zahrávat. Své o tom ví také pan Ondřej, který se do jejich spárů dostal zcela nevinně. Ještě že měl po svém boku advokáty z D.A.S. Podívejte se, jak postupovat, když vám vymahači majetku neoprávněně zabaví vaše osobní věci.

Celý článek