Každý milimetr se počítá

27. února 2023

Když se snažíte něco postavit, roli hraje každý milimetr. Víte, co dělat, když vám přijde zboží s jinými rozměry? Takovou otázku si kladl i pan Adam, který obdržel dlaždice s velkou odchylkou. A jeho stavební projekt se náhle ocitl ve slepé uličce.

Pan Adam je velký kutil, který dlouhou dobu snil o tom, jak si zvelebí svou terasu. A kde jinde začít než od podlahy. Pečlivě si vypočítal rozměr a následně si dlaždičky na e-shopu objednal. „Už se nemůžu dočkat, až se do toho pustím,“ pobrukoval si vesele pan Adam. Jak velké zklamání ho čekalo, když objednávka dorazila.  

Každá dlaždice podle informací na e-shopu měla odpovídat rozměrům 60×60×2 cm. Pan Adam po zahájení pokládky ale zjistil, že dlaždice vůbec nemají smluvené rozměry. „To se mi snad jen zdá,“ povzdechl si. Na doplnění prostoru by potřeboval ještě dalších 10 dlaždic v celkové hodnotě 3.490 Kč

Pan Adam byl z celé situace opravdu nešťastný, protože chtěl mít projekt co nejdříve dokončený. Rozhodl se proto obrátit na právníky, aby mu poradili, jak postupovat. Co o takové situaci říká zákon? Podle normy ČSN EN 14411 je přípustná odchylka ± 0,5 % – v případě objednaných dlaždic by se tedy toleroval rozdíl 3 mm. Dále se také ukázalo, že při rozkliknutí detailu dlaždic na e-shopu, není žádná odchylka zmíněná. Až webu prodejce byl manuál pro výběr dlaždic včetně upozornění, že některé dlaždice mohou vykazovat odchylku 1 až 2 mm – tedy menší odchylku, než jakou doopravdy měly. 

Právníci na nic nečekali a oslovili e-shop, aby doplatil zbývajících 10 dlaždic. A měli štěstí. Narazili na prodejce, který dokázal uznat svou chybu a spokojenost pana Adama pro něj byla důležitější než peníze. Svému zákazníkovi bez dalšího odkladu zaplatil částku, která pokryla nákup zbývajících dlaždic pro dokončení terasy. A tím se případ úspěšně uzavřel. „Díky, že jste za mě vše zařídili,“ řekl vděčně právníkům. Navíc se přesvědčil, že právní pomoc se hodí i při těch nejběžnějších denních záležitostech. 

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 4 dny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek
Před týdnem

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Když se s dodavatelem domluvíte na fixní cenu za plyn, máte to za to, že to tak bude. Vždyť je to přece ve smlouvě, říkáte si. Takovou představu měl i pan Ladislav, který poctivě platil domluvené měsíční zálohy. Jenže v tom se spletl.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak nepřijít o body (a peníze)

Jak nepřijít o body (a peníze)

Kdo chce řidiče bít, hůl si vždy najde. Byla to pravda i v případě pana Filipa, který byl neprávem obviněný ze závažného přestupku. Ještě že měl po svém boku advokáty D.A.S., kteří se nemilosrdných úředníků nezalekli.

Celý článek