Kde je hranice spravedlnosti

2. ledna 2023

Každý řidič ví, že s německými policisty si není radno zahrávat. Co když ale jedete ukázkově a policisté vás v zahraničí stejně obviní z přestupku? S takovou situací se setkal i kamioňák Jiří. Kde tedy leží hranice spravedlnosti?

Pan Jiří pracuje jako řidič kamionu a jednoho dne si zamířil do sousedního Německa. Aby mu to utíkalo rychleji, pustil si hudbu na plné pecky a pořádně šlápnul na plyn. Když však v dálce uviděl německé hranice, poslušně zpomalil, protože věděl, že němečtí policisté jsou na dodržování rychlosti pes. Jaké překvapení to bylo, když ho po pár set kilometrech za německou hranicí zastavilo policejní auto. „Pane řidiči, ukažte nám prosím doklady a výpis z tachometru,“ řekl německy jeden z policistů. Pan Jiří s čistým svědomím vše řádně ukázal a po kontrole vesele pokračoval dál.  

To byl ovšem pouze začátek. Uběhlo pár týdnů a na pana Jiřího ve schránce čekal nemilý pozdrav z Bavorska – rozhodnutí o pokutě za překročení rychlosti a zákaz řízení na základě výpisu z tachografu. „Vždyť jsem jel předpisově,“ říkal si v duchu pan Jiří. Pak si ale vzpomněl, že jeho zaměstnavatel má sjednané pojištění u D.A.S., což mu dalo naději, že se vše vysvětlí.  

Právníci převzali otěže případu a po prostudování veškerých podkladů přišli na to, že německá policie ve své pořádkumilovnosti nezná hranic – pokutu i zákaz řízení dala panu Jiřímu zcela neoprávněně! A tento omyl se rozhodli také dokázat.  

Na pomoc si zavolali německého advokáta, aby u soudu doložil výpis GPS kamionu. Ten jasně ukazoval, že v době údajného spáchání přestupku byl pan Jiří pořád na území České republiky, takže se přestupku v Německu dopustit nemohl. Uznejte sami, takový argument je zkrátka neprůstřelný. Soudu nezbylo nic jiného než dát panu Jiřímu za pravdu a vydanou pokutu včetně zákazu řízení zrušit.  

 A co na to pan Jiří? Ten po dobré zprávě skákal radostí do vzduchu a děkoval právníkům za to, že se ho zastali. „Ani nevíte, jak velký kámen mi spadl ze srdce.“ Velkou radost měl také jeho zaměstnavatel. Díky D.A.S. totiž ušetřil stovky až tisíce eur za advokáta, což není zrovna málo. Jméno dopravní společnosti i kamioňáka Jiřího bylo opět čisté.  

 

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Před 2 dny

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Oprava auta, která vám (bez pojišťovny) udělá díru do rozpočtu

Opravy auta nejsou zrovna nejlevnější záležitostí. Přesvědčil se o tom i pan Franta, který měl podle servisu zaplatit až 100.000 Kč. Tato suma ho sice překvapila, ale nepolekala. Spoléhal totiž na to, že mu pojišťovna s platbou pomůže. Realita byla ovšem jiná.

Celý článek
Před týdnem

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Jak vykutálený dodavatel zvýšil fixní cenu plynu o 113 %

Když se s dodavatelem domluvíte na fixní cenu za plyn, máte to za to, že to tak bude. Vždyť je to přece ve smlouvě, říkáte si. Takovou představu měl i pan Ladislav, který poctivě platil domluvené měsíční zálohy. Jenže v tom se spletl.

Celý článek
Před 2 týdny

Jak nepřijít o body (a peníze)

Jak nepřijít o body (a peníze)

Kdo chce řidiče bít, hůl si vždy najde. Byla to pravda i v případě pana Filipa, který byl neprávem obviněný ze závažného přestupku. Ještě že měl po svém boku advokáty D.A.S., kteří se nemilosrdných úředníků nezalekli.

Celý článek